Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei Europene, J. Borrell, în contextul evoluțiilor recente din Orientul Mijlociu. Pe agendă s-au aflat evoluțiile recente din Irak și situația din Libia. Au mai participat la discuții Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, pe punctul privind evoluțiile din Irak, și reprezentantul special al ONU pentru Libia, Ghassan Salamé.

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat preocupările României cu privire la ultimele evoluții din Irak, care pot afecta grav, în cazul în care escaladarea continuă, securitatea regională, dar și cea europeană, a reiterat poziția publică a României, astfel cum a fost prezentată cel mai recent de către Președintele României în cursul zilei de ieri, și a încurajat implicarea activă a UE în efectuarea unor pași spre calm, stimularea dialogului și detensionarea situației. 

Ministrul român de externe a subliniat importanța ca UE să intervină cât mai rapid pentru consolidarea tendinței de dezescaladare indicate de declarația Președintelui Donald Trump din data de 8 ianuarie 2020, pe care România a salutat-o. În același timp, a sugerat ca Uniunea să se implice pe fond în proiectarea unor eventuale aranjamente regionale de garantare a securității, poziție împărtășită și de alți omologi. 

În același timp, ministrul Aurescu a menționat importanța menținerii independenței, suveranității și integrității teritoriale a Irakului. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat totodată necesitatea ca UE să acționeze pentru consolidarea și reformarea instituțiilor naționale irakiene, precum și pentru sprijinirea reconstrucției și stabilității Irakului prin programe specifice și a reafirmat angajamentul pentru continuarea combaterii terorismului prin intermediul coaliției internaționale anti-Daesh, în parteneriat cu Irakul. 

Bogdan Aurescu a subliniat, totodată, că Planul Cuprinzător de Acțiune Comună și în domeniul nuclear (JCPOA) trebuie respectat de către Iran. 

Pe de altă parte, ministrul Aurescu a salutat prezența Secretarului general al NATO la reuniune și a exprimat sprijinul României pentru un rol crescut al Alianței în regiune și în combaterea terorismului. De asemenea, a subliniat necesitatea unei acțiuni complementare și sinergetice a UE și NATO.

În ceea ce privește Libia, miniștrii europeni de externe au avut un schimb de opinii cu reprezentantul special al ONU pentru Libia și au făcut apel la detensionarea situației și la încetarea oricărei operațiuni militare.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că singura soluție pentru situația din Libia este cea diplomatică, sub auspiciile ONU, iar UE și statele membre trebuie să acționeze intens pentru a sprijini eforturile ONU în acest sens, inclusiv prin Conferința care va fi organizată de Germania la Berlin. De asemenea, a pledat pentru o abordare unitară a statelor membre UE și pentru limitarea influențelor externe Libiei care afectează negativ soluționarea situației. 

Actualitatea Reprezentanţei

Comunicat de presă Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Iulia Matei la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

28.01.2020

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat, la 28 ianuarie 2020, la Bruxelles, la prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale desfășurată sub mandatul Președinției croate a Consiliului Uniunii Europene. Agenda reuniunii miniștrilor și…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…