Uniunea Europeană

Comisia Europeană anunţă măsuri de sprijinire a pieţei în sectorul laptelui

Comisia Europeană a anunţat că va oferi sprijin pentru depozitarea în regim privat a untului, laptelui praf degresat (LPD) şi anumitor brânzeturi, în scopul de a atenua impactul restricţiilor ruseşti la importurile de produse lactate din UE şi pentru a limita efectele negative pe piaţa internă.

Agricultura ecologică și posibilitățile de pescuit pentru 2015, pe agenda Consiliului

 

Reuniţi la Bruxelles în data de 14 iulie, miniştrii de resort ai statelor membre au discutat o propunere de revizuire a normelor UE privind producţia şi agricultura ecologică. De asemenea, miniştrii au discutat o comunicare prin care se pregăteşte terenul pentru noile cote de pescuit ale UE în 2015.

Consiliul discută siguranța dispozitivelor medicale

Reunit la 19 şi 20 iunie la Luxemburg, Consiliul Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori a examinat modalităţi de îmbunătăţire a siguranţei dispozitivelor medicale şi in vitro din UE.

Programul de încurajare a consumului de fructe şi de distribuire a laptelui în şcoli

În cadrul reuniunii din 16-17 iunie, miniştrii au examinat aspecte legate de agricultură şi pescuit, inclusiv progresele privind propunerea de revizuire a programului de încurajare a consumului de fructe, de legume şi de lapte în şcoli, precum şi pregătirea planurilor de aruncare a capturilor înapoi în mare în cadrul noilor norme privind pescuitul

Consiliul aprobă acordul politic în legătură cu directiva privind schimbarea indirectă a destinaţiei terenurilor

Yiannis MANIATIS, Minister for Environment Energy & Climate Change of Greece; Răzvan-Eugen NICOLESCU, Minister delegate for Energy of RomaniaÎn cadrul unei reuniuni dedicate politicilor energetice care a avut loc la 13 iunie 2014, Consiliul a ajuns la un acord politic în legătură cu directiva privind schimbarea indirectă a destinaţiei terenurilor şi a dezbătut aspecte esenţiale din sfera energiei, inclusiv securitatea energetică şi preţurile la energie. 

Alimentele: o nouă legislaţie pentru a face ca utilizarea aditivilor în UE să fie mai sigură şi mai transparentă

Utilizarea aditivilor1 în alimente va deveni în curând mai sigură şi mai transparentă decât în prezent datorită a două acte legislative adoptate de Comisia Europeană.

Consumatori: UE acţionează pentru reducerea incendiilor aprinse de la ţigări pentru a salva sute de vieţi în fiecare an

Ţigările lăsate nesupravegheate reprezintă una dintre cauzele principale ale incendiilor soldate cu decese în Europa. Dovezile arată că numărul de decese poate fi redus cu peste 40 % prin introducerea ţigărilor cu „capacitate redusă de incendiere” (CRC).

Politica fiscală şi vamală: rezultate concrete pentru statele membre, cetăţeni şi întreprinderi după anul 2014

În fiecare an, politica vamală şi politica fiscală a UE contribuie substanţial la colectarea veniturilor pentru bugetele statelor membre și bugetul UE.

Propunerea de taxă pe tranzacţiile financiare, ajunsă în atenţia Consiliului

La 8 noiembrie, miniştrii afacerilor economice şi financiare au luat act de o prezentare din partea Comisiei cu privire la propunerea acesteia de a impune o taxă pe tranzacţiile financiare în Uniunea Europeană.

Eurogrup: două opţiuni pentru a mobiliza Fondul european de stabilitate financiară (FESF)

În cadrul reuniunii din 7 noiembrie, miniştrii de finanţe din zona euro au înregistrat progrese în ceea ce priveşte acţiunile ulterioare deciziilor luate în cadrul reuniunii la nivel înalt a zonei euro de la 26 octombrie, inclusiv în ceea ce priveşte activităţile de maximizare a capacităţii Fondului european de stabilitate financiară.

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Secretarului de stat pentru afaceri europene din MAE, Iulia Matei, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

19.11.2019

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat, la 19 noiembrie 2019, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG). Agenda discuțiilor a inclus Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, pregătirea reuniunii Consiliului European din 12-13 …

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…