România

România a obţinut parametrii corecţi pentru a-şi menţine obiectivul de aderare la zona euro în 2015

România a obţinut parametrii corecţi în privinţa deficitului public, nivelului datoriei publice şi inflaţiei pentru a se menţine pe drumul aderării la zona euro în 2015, a declarat premierul Emil Boc luni, la începutul întrevederii de la Palatul Victoria cu Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestagul german.

"După cum ştiţi, suntem parte a unui Acord cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială şi în ceea ce priveşte 2011 vă pot spune că România îşi va respecta toate angajamentele. Suntem în proces de a atinge deficitul de 4,4% şi o creştere economică de 1,5%, în conformitate cu Acordul. Vin acum de la o întâlnire cu guvernatorul BNR şi vă pot spune că România îşi menţine obiectivul de aderare în 2015 la zona euro. În această privinţă, România se îndreaptă în direcţia corectă în privinţa deficitului public, nivelul datoriei publice, dar şi inflaţia sunt în conformitate cu criteriile necesare pentru a adera la 2015", a spus premierul Emil Boc.

El a evidenţiat că aceşti parametri trebuie menţinuţi în limitele convenite şi în anii următori, până în 2015 şi a subliniat că nivelul datoriei publice a României, de 31% din PIB, este mai scăzut decât al multor ţări din zona euro şi decât pragul de 60% stabilit de criteriile Maastricht, iar inflaţia scade în fiecare lună.

"Vrem acum să consolidăm acest proces, să nu facem niciun pas înapoi pentru a nu distruge tot ce am obţinut până acum", a susţinut Boc, arătând că este important ca românii, care au suportat măsurile de austeritate luate mai ales anul trecut, să poată profita în anii următori de avantajele acestor reforme, iar aderarea la zona euro în 2015 va fi de asemenea în avantajul cetăţenilor.

La rândul său, oficialul german a declarat că în Germania se cunoaşte faptul că reformele economico-financiare din România au avut un impact dur pentru populaţie, însă şi faptul că nu a existat alternativă.

"Nu există alternativă pentru viitorul ţării dumneavoastră pentru că suntem fiecare ţară în competiţie nu numai între noi în cadrul UE, ci şi în una globală la nivelul întregii Uniuni. Deci se ia azi o decizie pentru următorii 10 sau 5 ani. Aceste decizii sunt foarte dure pentru populaţie, pentru cetăţenii români, dar nu este alternativă. Noi considerăm, cred că la fel ca şi FMI, că atunci când veţi rezolva toate aceste reforme de care este nevoie, viitorul ţării dvs. va fi unul de succes şi mai prosper", a afirmat Krichbaum.

El a mai arătat că după summiturile de săptămâna trecută ale Consiliului European s-a obţinut o uşoară calmare a pieţelor financiare. "Veştile care vin de pe pieţele financiare sunt încurajatoare. Avem ecouri şi din SUA şi China şi sperăm că vom putea finaliza liniştirea pieţelor. În mod special trebuie să creăm în această situaţie o atmosferă de încredere, inclusiv între băncile din Europa", a spus parlamentarul german, aflat luni într-o vizită la Bucureşti.

 Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…