România

Priorităţile MAE pentru diaspora sunt îmbunătăţirea reţelei consulare şi votul prin corespondenţă

Românii din comunităţile externe trebuie respectaţi pentru că sunt parte a naţiunii române, priorităţile Ministerului Afacerilor Externe pentru aceştia fiind îmbunătăţirea şi extinderea reţelei consulare, precum şi promovarea legii votului prin corespondenţă, a declarat, vineri, şeful diplomaţiei, Teodor Baconschi, la Forumul Românilor de Pretutindeni.

El le-a amintit reprezentanţilor comunităţilor din diaspora că MAE a reuşit în ultimii doi ani înfiinţarea consulatelor de la Ungheni şi Vancouver, iar în perioada următoare va deveni operaţional şi consulatul de la Catania, din Sicilia, unde există o comunitate de peste 40.000 de cetăţeni români.

Referitor la proiectul legii votului prin corespondenţă, Baconschi a menţionat că au fost primite la MAE sute de e-mailuri cu reacţii pozitive din partea românilor din străinătate. "Ştiu că este aşteptată de ani de zile, cred că va primi suportul cetăţenilor români din alte state", a mai spus şeful diplomaţiei despre această iniţiativă legislativă.

El a cerut tuturor forţelor politice din România să abandoneze discursul demagogic şi să contribuie pozitiv la constituirea unui adevărat "pact pentru diaspora", alături de societatea civilă, biserică şi mediul academic.

De asemenea, potrivit ministrului Baconschi, MAE s-a concentrat asupra respectării drepturilor comunităţilor româneşti din statele vecine, în care există încă "diverse naţionalisme, urmele Războiului Rece, războaie civile", iar "ideile europene pătrund ceva mai greu".

Totodată, el a subliniat că MAE este atent la recensămintele care se desfăşoară sau se vor desfăşura în această perioadă în ţări ca Bulgaria, Ungaria, Serbia. "Suntem atenţi pentru că nu vrem să permitem niciunui guvern, oricât de bune relaţii avem cu el să aducă măsuri de descurajare a identităţii române. Vom combate aşa ceva cu toată rigoarea", a afirmat şeful diplomaţiei, arătând că agenda României este de "stat înrudit cu comunităţile de români sau de aromâni din propria regiune".

El a lansat şi un apel către reprezentanţii comunităţilor româneşti să semnaleze MAE "toate cazurile de xenofobie sau abuzuri de care au cunoştinţă", dar şi să existe mai multă unitate în rândul acestora, în condiţiile în care există de multe ori tensiuni în mediul asociativ. "Unirea face puterea", a evidenţiat Baconschi.

Pe de altă parte, "ca politician de dreapta", el şi-a exprimat admiraţia faţă de românii din străinătate "care şi-au luat soarta în propriile mâini atunci când guvernele nu le-au asigurat egalitatea de şanse, au refuzat statutul de asistaţi şi şi-au dezvoltat cariera de oameni liberi".

Nu în ultimul rând, el le-a cerut românilor din străinătate să aleagă şi să revină în ţară unde e nevoie de expertiza şi ideile lor. "Experienţa lor de acolo poate să fie utilă pentru ca dezbaterea publică din România să fie mai clară", a concluzionat Baconschi.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…