România

Peter Harrold: Acordul cu FMI, BM şi CE a fost unul foarte reuşit

România pare să fie salvată în urma celor doi ani de sacrificii din timpul crizei financiare, iar acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi Comisia Europeană (CE) a fost unul foarte reuşit, a declarat, duminică, la începutul întâlnirii cu premierul Emil Boc, Peter Harrold, directorul de ţară pentru România al BM.

"Suntem încântaţi să constatăm că, după doi ani foarte grei, vedem acum primele rezultate pozitive ale acordului, primele semne ale reluării creşterii economice de pe o poziţie fiscală mult mai solidă şi una externă mult mai solidă. Programul pe care l-aţi întreprins în mod curajos cu cele trei instituţii internaţionale a fost unul foarte reuşit în această privinţă. (...) Nu aţi ratat ocazia să rezolvaţi câteva din provocările fundamentale ale economiei. Asta nu înseamnă că aţi încheiat, în niciun caz, aşa că vom continua să lucrăm alături de dumneavoastră pe aceste chestiuni, astfel încât să faceţi paşi înainte pe o cale de creştere diferită de cea anterioară. Dumneavoastră aţi admis că aceea nu a fost una sustenabilă şi acum vă orientaţi către cheltuieli sustenabile", a spus Peter Harrold.

Reprezentantul Băncii Mondiale a subliniat că în ultimii doi ani au trebuit să se facă "sacrificii mari pentru a salva statul român, pentru a salva România".

"Acum România pare a fi salvată şi sperăm că vom face paşi înainte cu politici şi iniţiative pentru a stimula creşterea economică, crearea locurilor de muncă. În acest scop, trebuie să fim siguri că cheltuielile publice sunt cât mai eficiente şi cred că pe asta trebuie să ne concentrăm pe viitor. Când boardul FMI a discutat ultima dată programul s-a spus că este cel mai reuşit acord pe care instituţiile internaţionale l-au avut cu România. Au fost şi programe în anii "90 şi în deceniul trecut, dar de fiecare dată au fost întrerupte", a adăugat Peter Harrold.

La rândul său, premierul Emil Boc a arătat că programul cu FMI, CE şi BM se dovedeşte a fi unul "eficient şi de succes".

"România a ieşit din recesiune şi sperăm să avem un al treilea trimestru consecutiv de creştere economică. În 2011 estimăm o creştere de 1,5%, iar în 2012 una de 3,5% - 4%. Expertiza dumneavoastră a fost de mare ajutor şi este folositoare şi în viitor. Această perioadă de criză se dovedeşte a fi cea mai bună oportunitate pentru România pentru a declanşa un proces de reformă în sistemul de sănătate, salarizarea în sectorul public, pensii, educaţie, justiţie. Aşteptăm ca anul viitor şi oamenii să resimtă în buzunarele lor rezultatele reformelor, după doi ani de măsuri dure. În tot acest timp, am avut o colaborare bună şi sperăm să o continuăm pe viitor. Cheia este să continuăm reformele", a completat Boc.

Premierul a reiterat că Guvernul este decis să continue reformele şi să nu facă niciun compromis anul viitor, chiar dacă este unul electoral.

"Aşa cum am spus şi la întâlnirea cu FMI, Guvernul este hotărât să nu facă niciun pas înapoi, niciun compromis. Chiar dacă vom avea un an electoral în 2012, Guvernul este hotărât să rămână în interiorul unui deficit de 3%, ceea ce este foarte dificil, dar este singura soluţie pentru a menţine stabilitatea macroeconomică. Acum România este mai bine pregătită decât în 2008, în caz că vom avea un nou val al crize", a spus şeful Guvernului.

Întâlnirea cu reprezentantul BM survine după întrevederea pe care Emil Boc a avut-o sâmbătă cu delegaţia FMI, CE şi Băncii Mondiale, în cadrul căreia primul ministru a afirmat că investiţiile şi locurile de muncă reprezintă principala preocupare a Guvernului pentru a susţine creşterea economică.

Misiunea comună de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află în România din 20 iulie pentru a analiza proiecţiile de creştere economică, situaţia fiscală, rectificarea bugetară pe 2011, parametrii generali ai bugetului de stat pe 2012, situaţia arieratelor companiilor de stat şi nivelul de absorbţie a fondurilor europene. Misiunea de evaluare a reprezentanţilor instituţiilor financiare internaţionale în România, în cadrul acordului stand-by de tip preventiv care a demarat în acest an la finele lunii martie, se încheie luni 1 august.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…