România

Românca Ada Condeescu, cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Sarajevo

Românca Ada Condeescu a obţinut sâmbătă Premiul pentru cea mai bună actriţă la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo, care s-a desfăşurat în capitala bosniacă între 22 şi 30 iulie.

În timp ce premiul Inima Sarajevo pentru cea mai bună actriţă i-a fost acordat actriţei române pentru creaţia din filmul "Loverboy", distincţia Inima Sarajevo pentru cel mai bun actor a fost obţinută de Thomas Schubert din Austria pentru rolul din "Breathing".

Inima Sarajevo, premiul pentru cel mai bun film, în valoare de 25.000 de euro, a fost acordat peliculei "Breathing" a regizorului austriac Karl Markovics, iar premiul Inima Sarajevo pentru cel mai bun film de scurt metraj l-a obţinut "Mezzanine" regizat de croatul Dalibor Matanic.

Filmul "Ave" al regizorului bulgar Konstantin Bojanov a primit Premiul Special al Juriului, în timp ce filmul de scurt metraj "Take Two" al bulgăroaicei Nadejda Koseva a primit menţiune specială la categoria scurt-metraj.

Premiul Inima de Onoare a oraşului Sarajevo, pentru activităţi umanitare, i-a fost înmânat Angelinei Jolie, care a participat la ceremonia de premiere a festivalului.

Potrivit organizatorilor, Festivalul de film de la Sarajevo şi-a propus să promoveze tinere talente din Balcani, pentru a le face mai bine cunoscute în lume.

"Astăzi, se vine la festivalul de film de la Sarajevo (SFF) pentru a întâlni tineri autori din Serbia, Croaţia, România, Bulgaria şi alte ţări din această parte a Europei. Şi noi ne-am fixat ca obiectiv să arătăm lumii ce este cel mai bun aici", a explicat directorul festivalului Mirsad Purivatra.

Festivalul s-a născut în timpul asediului oraşului Sarajevo, în plin război intercomunitar între 1992-1995. Filmele prezentate oferă un aspect contemporan al societăţilor din Balcani, cu poveşti, pentru prima dată în istorie, ale unei generaţii care nu-şi aminteşte de comunism sau de război, a declarat selecţionera competiţiei, Elma Tataragic.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…