România

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat rolul esenţial al cooperării regionale, la SEECP

​George Ciamba, secretar de stat pentru Afaceri Bilaterale şi Strategice în Spaţiul Euroatlantic, a participat marţi, la Brdo-pri-Kranju, la Summit-ul la nivel de şefi de guverne al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizat de către Slovenia în calitate de Preşedinţie-în-exerciţiu (PiE) a procesului, se arată într-un comunicat al MAE, remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, agenda reuniunii a vizat discutarea evoluţiilor recente din regiunea sud-est europeană şi evaluarea stadiului proceselor de integrare europeană şi euroatlantică ale aspiranţilor.

"În intervenţia sa, George Ciamba a subliniat relevanţa deosebită pe care Procesul o deţine pentru dezvoltarea regiunii la cei peste 20 de ani de la lansare, subliniind progresele remarcabile, care au marcat o reîntoarcere graduală către respectarea drepturilor omului, toleranţă şi prosperitate. Totodată, a subliniat că obiectivul fundamental de politică externă al României faţă de Europa de Sud-Est îl reprezintă asigurarea condiţiilor ca întreaga regiune să ajungă să facă parte din structurile europene şi euroatlantice, subiect care va fi prezent şi pe agenda României în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE", se spune în comunicat.

Totodată, George Ciamba a salutat recomandările propuse de Comisia Europeană în comunicarea sa privind politica de extindere, publicată la 17 aprilie, şi care subliniază nevoia de respectare a valorilor şi principiilor europene pentru avansarea către o relaţie mai strânsă cu UE.

"Secretarul de stat român a reconfirmat rolul esenţial al cooperării regionale ca instrument cheie al eforturilor de aderare europeană, având capacitatea de a proiecta standardele şi valorile comune în regiune. În acelaşi timp, a evidenţiat atenţia pe care România o acordă evoluţiilor de la Chişinău, precum şi necesitatea acordării unui sprijin mai substanţial aspiraţiilor europene sincere ale Republicii Moldova, pentru consolidarea securităţii şi prosperităţii în vecinătatea europeană", se precizează în comunicat.

În cadrul reuniunii s-a dezbătut şi s-a adoptat "Declaraţia Summit-ului SEECP de la Brdo-pri-Kranju", care înregistrează un acord privind desemnarea viitorului Secretar General al Consiliului Cooperării Regionale pentru intervalul 2019-2020 şi pentru exercitarea viitoarelor PIE SEECP pentru perioada 2018-2020, se spune în comunicat.

Summit-ul SEECP este principalul for politic al SEECP, fiind organizat anual, la finalul unui mandat de PiE. Slovenia a exercitat mandatul anual 2017-2018 de Preşedinţie-în Exerciţiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, structură de cooperare regională neinstituţionalizată lansată în 1996, la iniţiativa Bulgariei, care reuneşte statele Europei de Sud-Est. Reuniunile de la Brdo-pri-Kranju au marcat încheierea formală a mandatului Ljubljanei la conducerea SEECP, se mai arată în comunicat.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…