România

Scurtă retrospectivă a celor mai importante subiecte de politică externă din primul semestru 2011

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a prezentat joi, 14 iulie, într-un briefing de presă, o scurtă retrospectivă a celor mai importante subiecte de politică externă din primul semestru al anului 2011.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat eforturile depuse de MAE, atât pentru gestionarea crizelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, cât şi a celor cauzate de dezastre naturale. În acest context, ministrul a atras atenţia asupra operaţiunii majore de evacuare în siguranţă a 735 de cetăţeni români şi 100 de cetăţeni străini din Libia, precum şi a evacuării cetăţenilor români afectaţi de cutremurul din Japonia.

Referindu-se la proiectele concrete derulate de diplomaţia română, Teodor Baconschi a amintit faptul că, în prezent, se desfăşoară la Bucureşti seminarul „Africa de Nord şi Europa de Est: perspective şi experienţe împărtăşite”. Evenimentul are loc la doar o lună după turneul efectuat în Republica Arabă Egipt şi Republica Tunisiană (13 -16 iunie 2011) şi reprezintă unul dintre rezultatele concrete ale discuţiilor purtate cu oficialii străini.

Totodată, ministrul de externe a evidenţiat şi importanţa Forumului Economic România – Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), care a avut loc în perioada 8-10 martie 2011. Acesta a reunit la Bucureşti 5 miniştri din CCG şi 80 de oameni de afaceri importanţi din regiune. „Intenţia noastră a fost aceea de a defini România ca important hub de investiţii şi servicii financiare la nivel regional. Vom avea şi o urmare a acestui forum, la Abu Dhabi, la începutul anului viitor, şi o a treia reuniune la Bucureşti. Urmărim ca aceste contacte să se concretizeze într-un număr sporit de investiţii în România”, a arătat ministrul Baconschi. Turneul şefului diplomaţiei în Arabia Saudită şi Qatar (25-29 aprilie 2011) a fost gândit ca o urmare concretă a lucrărilor Forumului.

Adoptarea de către Consiliul UE a Strategiei UE privind Regiunea Dunării (24 iunie) a constituit un alt moment de satisfacţie pentru diplomaţia română, reprezentând materializarea eforturilor constante depuse de România în acest sens, în calitate de co-iniţiatoare a proiectului.

Negocierile privind participarea României la sistemul american de apărare antirachetă au înregistrat, în prima parte a acestui an, progrese semnificative prin decizia CSAT de amplasare a unor elemente la unitatea militară Deveselu (judeţul Olt), cât şi prin parafarea, la 6 iunie, a Acordului bilateral. „Sistemul de apărare antirachetă este un proiect strategic, cu implicaţii majore pentru securitatea României”, a declarat ministrul Baconschi.

Un alt proiect important l-a constituit exercitarea de către ţara noastră a Preşedinţiei OCEMN (1 ianuarie - 1 iunie). „Am încercat să revenim la misiunea iniţială a organizaţiei şi să încurajăm proiectele economice regionale. În timpul preşedinţiei româneşti au fost adoptate o serie de măsuri concrete vizând realizarea Pieţei Integrate de Energie a Mării Negre. De asemenea, am obţinut angajamentul politic al statelor membre de a contribui la implementarea proiectelor majore de infrastructură - Autostrada Inelară şi Magistralele Maritime”, a sintetizat ministrul Baconschi rezultatele Preşedinţiei deţinute de România.

Un succes notabil al eforturilor în plan internaţional a fost reprezentat de alegerea României în Consiliul Drepturilor Omului al ONU. Această reuşită este „o recunoaştere a progreselor obţinute în ultimii 20 de ani, în plan intern, în domeniul protecţiei drepturilor omului, consolidării democraţiei şi a statului de drept”, a declarat ministrul de Externe.

Legea votului prin corespondenţă pentru alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, proiect legislativ iniţiat de MAE, a parcurs în această perioadă procedura de avizare interinstituţională şi a fost depus la Guvern în vederea aprobării. „Este necesară o nouă abordare pentru a se facilita exercitarea dreptului fundamental la vot. O privesc ca pe o obligaţie a autorităţilor române, cu obiectivul creşterii participării politice şi a reprezentativităţii instituţiilor şi liderilor naţionali. Este în interesul tuturor să dăm o voce românilor din diaspora”, a subliniat Baconschi.

Şeful diplomaţiei române a trecut în revistă unele dintre contactele la nivel diplomatic din primul semestru: vizita în Statul Israel (27-28 februarie) şi la Autoritatea naţională Palestiniană (1 martie), vizita oficială în Franţa (5-6 aprilie), Marea Britanie (16 mai), vizita în Republica Moldova (25-28 mai), precum şi turneul în Tunisia şi Egipt (13-16 iunie).

În ceea ce priveşte proiectele avute în vedere pentru a doua parte a anului, Teodor Baconschi a declarat că a adresat ministrului francez al afacerilor externe, Alain Juppé, invitaţia de a efectua o vizită oficială la Bucureşti şi că va întreprinde vizite în Germania şi Africa.

Ministrul a amintit şi de intenţia diplomaţiei româneşti de a inaugura cât de curând misiunea diplomatică a ţării noastre de la Kabul, precum şi de a deschide biroul consular de la Erbil şi consulatul general de la Catania.

Un moment important îl va constitui Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române de la începutul lunii septembrie, care îi va avea ca invitaţi speciali pe omologii din Suedia şi Republica Moldova.

 Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…