România

România este pe cale să devină paradisul energiei eoliene

România are în prezent cel mai mare parc eolian de uscat din Europa: datorită vântului puternic, dar şi al sprijinului puternic din partea statului, ea este pe cale să devină paradisul energiei eoliene, comentează joi site-ul Deutsche Welle. 

În pofida unor probleme de început, energia eoliană a cunoscut un ''boom'' enorm în România.

Comparativ cu 2009, când capacitatea instalată de energie eoliană era sub 20 de megawaţi, ea creşte urmând să ajungă la 1.000 de megawaţi până la finalul acestui an, potrivit Asociaţiei române pentru energia eoliană.

Mai mult de jumătate din capacitatea instalată de energie eoliană se află la Tomis Team, în Dobrogea, în apropiere de litoralul Mării Negre. Parcul eolian este cel mai mare din Europa şi a fost construit de întreprinderea cehă CEZ.

Peste 10 noi parcuri eoliene există deja în Dobrogea, o regiune de coastă cu vânt puternic din sud-estul României, notează sursa. Cei mai importanţi investitori sunt Energias de Portugal (Portugalia) şi Enel Green Power (Italia). Multe companii occidentale speră să facă investiţii profitabile în sectorul românesc al energiei eoliene.

Cel mai mare grup austriac din domeniul energiei, Verbund, a început deja construirea unui parc eolian în apropiere de litoralul Mării Negre, iar firma spaniolă Iberdrola doreşte să construiască cel mai mare parc eolian de uscat din lume în această regiune, cu o capacitate de 1.500 de megawaţi.

În 2008, autorităţile române au aprobat o lege privind promovarea energiilor regenerabile, care a fost publicată în Monitorul Oficial, dar planurile trebuie aprobate de Comisia Europeană, având în vedere că se bazează pe ajutoare de stat. Documentul a fost trimis spre aprobare la Bruxelles în această vară.

''Ducem lipsă de un cadru legal stabil'', a afirmat Dana Duică, preşedintele Asociaţiei române pentru energia eoliană. ''Multe companii au luat deja decizii de investiţii foarte importante de la publicarea legii în 2008, dar legea încă n-a fost aplicată'', a adăugat dna Duică.

Energia eoliană ar putea oferi electriciate pentru un sfert din cele opt milioane de gospodării din România.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…