România

Proiectul Getica CCS, prioritar pentru România

Proiectul Getica CCS, de stocare şi captare a CO2 (CCS), este prioritar pentru România, fiind, totodată, cel mai important program derulat de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), a declarat, joi, în cadrul unui seminar de specialitate, Cristiana Ion, consilier al ministrului Economiei.

"Proiectul pentru care România a depus finanţare la Uniunea Europeană prin NER300, Getica CCS, este prioritar pentru ministerul nostru şi pentru România. BERD a fost împuternicit de către Comisia Europeană pentru a se ocupa de evaluarea şi finanţarea proiectului. Getica CCS este cel mai important proiect al ministerului, motiv pentru care facem toate demersurile pentru a-l duce la bun sfârşit", a afirmat oficialul MECMA.

La începutul lunii iunie, Tudor Şerban, consilierul personal al ministrului Economiei, declara că schema pentru închiderea finanţării proiectului Getica CCS va fi realizată până în luna august a.c., prioritizarea acestui program rămânând pe agenda Guvernului.

Primul proiect dezvoltat în România pentru captarea şi stocarea carbonului, Getica CCS, va putea fi implementat din anul 2013, valoarea acestuia ridicându-se la un miliard de euro, 50% din această sumă urmând să fie finanţată prin instrumentul financiar european NER300.

Pentru implementarea proiectului, lansat oficial la data de 1 decembrie 2010 la Bruxelles, a fost finalizat studiul de fezabilitate.

Prin Getica CCS urmează să fie captată, transportată şi stocată o cantitate de 1,5 milioane tone de dioxid de carbon (CO2) pe an. Transportul se va realiza prin conductă subterană pe o lungime totală de circa 40 kilometri. Stocarea va fi realizată prin formaţiuni geologice acvifere saline de mare adâncime aflate pe o rază de maximum 50 kilometri faţă de Centrala Termoelectrică Turceni.

Compania de proiect Getica CCS este formată din Complexul Energetic Turceni - viitorul operator al instalaţiei de captare, Romgaz Mediaş - viitorul operator al instalaţiei de stocare geologică şi Transgaz - viitorul operator al reţelei de transport.

Proiectul demonstrativ Getica CCS este un proiect guvernamental, coordonat de MECMA şi susţinut de Global CSS Institute, din Australia, care a oferit un grant de 2,55 milioane euro pentru elaborarea studiului de fezabilitate.

Getica CCS se derulează în regiunea de sud-vest a României, zonă ce este considerată cea mai industrializată regiune, responsabilă pentru emisia a 40% din totalul emisiilor de CO2 la nivel naţional, adică 24,5 milioane tone CO2 pe an, potrivit realizatorilor proiectului.

MECMA a organizat, joi, la Poiana Braşov, seminarul internaţional "Optimizarea procedurii de reglementare CCS în România", eveniment în care factorii-cheie implicaţi în acordarea avizelor, licenţelor şi autorizaţiilor pentru dezvoltarea şi implementarea tehnologiilor Capturii şi Stocării de CO2 în România vor realiza o simulare a procesului de reglementare.

Printre participanţi s-au aflat reprezentanţi ai Global CCS Institute, Directoratului General Acţiuni Climatice al Comisiei Europene, Companiei de proiect Getica CCS, Consorţiului tehnic Getica CCS şi ai autorităţilor guvernamentale.

 Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…