România

Emil Boc: România contează pe parteneriatul strategic cu Franţa şi pe susţinerea acesteia

Parteneriatul strategic dintre România şi Franţa trebuie să însemne cooperare şi susţinere reciprocă, mai ales în momentele esenţiale importante pentru fiecare dintre cele două părţi, iar România contează pe acest parteneriat şi susţinerea Parisului a declarat joi premierul Emil Boc în discursul susţinut la recepţia organizată de Ambasada Franţei cu ocazia Zilei Naţionale.

"Doresc să îmi exprim încrederea în solidaritatea relaţiei noastre bilaterale. Avem un parteneriat strategic care trebuie să însemne cooperare şi susţinere reciprocă, mai ales în momente esenţiale, importante pentru fiecare dintre noi. România contează pe acest parteneriat şi pe susţinerea Franţei", a spus premierul Boc.

El a arătat că Guvernul României îşi doreşte în continuare situarea Franţei pe primele trei locuri ca partener comercial şi de investiţii în ţara noastră, amintind şi de inaugurarea în această săptămână a fabricii EADS de componente aeronautice Premium Aerotech de la Ghimbav, un proiect complex şi serios care va primi ajutor de stat din partea Guvernului de la Bucureşti şi care dovedeşte buna colaborare româno-franceză, precum şi faptul că autorităţile române sprijină investiţiile.

"Vreau să salut dinamica cooperării şi multitudinea proiectelor pe care le implementăm deja în cadrul parteneriatului româno-francez. Sprijinim adâncirea cooperării sectoriale în domenii precum energie, transporturi, cultural, sănătate, educaţional, justiţie şi mai ales afaceri interne", a evidenţiat primul-ministru, adăugând că relaţia româno-franceză s-a construit în primul rând în jurul unor opţiuni intelectuale, a valorizării nenumăratelor experienţe comune şi a prieteniei profunde care s-a creat între cele două popoare.

De asemenea, premierul român a subliniat că sărbătorirea zilei de 14 iulie este plină de semnificaţie şi sensuri şi în România, "relaţiile cu Franţa fiind întotdeauna substanţiale şi relevante în plan istoric, cultural, spiritual sau în plan afectiv şi interuman".

"14 iulie este mai mult decât o sărbătoare franceză, această dată marchează un moment important în istorie pentru toţi cei care au crezut şi cred în idealurile de libertate, egalitate şi fraternitate promovate de Revoluţia Franceză. (...) Revoluţia Franceză a reprezentat un moment extraordinar pentru ceea ce înseamnă istoria drepturilor omului, a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti", a afirmat Boc, arătând şi că Declaraţia franceză a drepturilor omului şi cetăţeanului adoptată în august 1789 reprezintă un moment de referinţă pentru toate documentele în materia drepturilor omului.

"Rămâne celebru art. 1 din Declaraţia franceză, care spune că oamenii se nasc şi rămân liberi şi egali în drepturi. Acest articol a fost preluat şi de Declaraţia universală a drepturilor omului a ONU în 1948, care spune, în acelaşi spirit al Revoluţiei Franceze: toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi drepturi", a mai evidenţiat şeful Guvernului.

 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…