România

T. Baconshi: Preşedinţia poloneză a UE să fie un arbitru în disputa aderării României la Schengen

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, şi-a exprimat speranţa, miercuri, într-o conferinţă de presă, ca preşedinţia poloneză a Consiliului Uniunii Europene să fie un arbitru eficient în disputa privind aderarea României la Schengen.

"La ultimul Consiliu European, şefii de stat şi de guvern care reprezintă vocile sceptice apropo de lărgirea, anul acesta, a Spaţiului Schengen s-au angajat să reia discuţia constructiv în septembrie şi avem o ipoteză de lucru interesantă. Eu îmi menţin optimismul şi sper totodată că preşedinţia poloneză a Consiliului va putea fi un arbitru eficient al acestei mici dispute în familia europeană", a spus ministrul Baconschi la o conferinţă de presă dedicată preluării preşedinţiei Consiliului UE de către Polonia.

Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat convingerea că deciziile politice importante se vor lua în acest mandat al preşedinţiei poloneze la Consiliul UE.

"Priorităţile preşedinţiei coincid în mare măsură cu interesele noastre fundamentale. Preşedinţia poloneză este esenţială pentru procesul nostru de aderare la spaţiul Schengen. Suntem încrezători că deciziile politice importante vor fi luate în timpul mandatului Poloniei. De asemenea, va fi în spiritul unei Europe deschise. Eliminarea frontierelor interne este un imperativ, dacă vrem să avanseze în continuare procesul de integrare europeană", a completat Baconschi.

Prezent la conferinţă, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel, a precizat că susţine extinderea spaţiului Schengen, sperând să se ajungă la o decizie consensuală cât mai repede în cazul României şi Bulgariei.

El şi-a exprimat speranţa că anul acesta se va ajunge la o soluţie în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…