România

T. Baconschi: Seminarul despre tranziţia la democraţie, o dovadă a solidarităţii României

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat miercuri, cu prilejul deschiderii seminarului internaţional "Africa de Nord şi Europa de Est: perspective şi experienţe împărtăşite", că România îşi manifestă solidaritatea faţă de ţările din bazinul Mediteranei şi din lumea arabă care luptă pentru dobândirea democraţiei deoarece are "memoria recentă a regimurilor închise, dar şi experienţa succesului eforturilor".

"După un hiatus totalitar de o jumătate de secol, România şi-a reluat parcursul democratic prin răstunarea regimului comunist, în 1989. România, ca şi celelalte ţări din Europa de est, a învăţat din propriile transformări democratice începute acum 20 de ani că gestionarea aşteptărilor este esenţială în perioada de tranziţie. E vorba de aspiraţii spre libertate, justiţie, demnitate, afirmarea individuală neîngrădită şi bineînţeles prosperitate. Asemenea celorlalte naţiuni din Estul Europei, avem memoria recentă a regimurilor închise, opresive, putem prevedea cu uşurinţă, fiindcă am trecut prin ele, transformările politice, sociale şi economice pe care le vor traversa în bună măsură societăţile egipteană şi tunisiană, dar avem şi experienţa succesului acestor eforturi. Aceasta ne dă încredere în succesul Egiptului şi Tunisiei, vă asigurăm de sprijinul, înţelegerea şi empatia noastră, a românilor, precum şi a întregii Uniuni Europene", a spus ministrul de Externe.

Acesta a susţinut că seminarul amintit constituie dovada importanţei pe care România o acordă şanselor democraţiei în întregul bazin al Mediteranei şi în genere în lumea arabă.

"E vorba de şanse istorice, ţările din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu pot demonta mitul persistent şi profund ingrat că democraţia reprezentativă ar fi incomptabilă cu lumea arabă. Tunisia şi Egiptul vor demonstra, sper, prin alegerile din această toamnă că democraţia poate fi construită sub impuls intern în sudul Mediteranei şi în întreaga regiune", a adăugat Baconschi.

El a susţinut, totodată, că principalul scop al expunerilor şi dezbaterilor din cadrul seminarului este schimbul de cunoaştere şi transferul de experienţă democratică.

"Experienţa politică românească, care va fi expusă de reprezentanţi ai AEP şi ai unor institute şi asociaţii independente, va fi confruntată cu o cunoaştere izvorâtă din practica politică egipteană şi tunisiană, dar şi din aceea a altor societăţi de pe continentul asiatic, american, african sau european. (...) Un regim politic nu este până la urmă altceva decât raportul legitim şi durabil dintre cetăţeni şi autoritatea politică, iar alegerile constituie cheia de boltă a oricărei guvernări cu vocaţie democratică. De aceea, primele alegeri de după dictatură, pe care le numim de regulă alegeri fondatoare, sunt o dublă provocare, o provocare pentru cetăţenii chemaţi să aleagă, o provocare pentru instituţii publice sau civile chemate să organizeze procesul electoral. Democraţia se naşte în spiritul interacţiunii dintre cele două ca formă de convieţuire liberă, voluntară şi ordonată", a susţinut Teodor Baconschi.

Ministrul de Externe a vorbit şi despre proiectul de lege referitor la votul prin corespondenţă, iniţiat de ministerul pe care îl conduce, afirmând că această modalitate electorală va facilita exercitarea drepturilor politice pentru "cele trei milioane de cetăţeni români care se află în străinătate, dintre care doar 5% au votat la ultimele alegeri".

"Desigur, principalele puncte în discuţie se referă la aspectele procedurale şi instituţionale ale procesului şi mai ales la securitatea şi la integritatea opţiunilor cetăţenilor. Şi totuşi, în spatele acestor elemente se află o ambiţie etico-politică legitimă: ambiţia de a elibera exerciţiul drepturilor politice de diversele constrângeri determinate de locul de rezidenţă sau de capacităţile instituţionale inevitabil limitate ale statului român. Suntem conştienţi de dificultăţile inerente construcţiei unui asemenea sistem practicat de altfel de importante democraţii ale lumii, însă democraţia este prin excelenţă un regim dificil, domnia libertăţii, a diversităţii, a diferenţei, a dezacordului fertil. În fapt, toate aceste dificultăţi pot fi întotdeauna depăşite, constituie chiar sursa atracţiei irezistibile pe care acest regim nu încetează să o exercite", a mai spus Baconschi.

De asemenea, Octavian Opriş, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a vorbit despre consolidarea democraţiilor prin organizarea de alegeri libere care au menirea de a conferi legitimitate democraţiei şi de a crea "o grilă de selecţie a clasei politice".

"Procesul de transformare a României într-un stat de drept nu ar fi fost deplin în absenţa unei ample reforme a instituţiilor şi a legislaţiei în domeniu electoral. Prima etapă a acestui proces a vizat, pe de-o parte, constituirea unui cadru legislativ necesar organizării primelor alegeri libere, iar pe de altă parte asigurarea condiţiilor propice pentru elaborarea unei Constituţii democratice. Democraţiile consolidate evidenţiază o diversitate bazată pe tradiţii specifice şi pe anume condiţii istorice. Toate aceste democraţii se bazează pe principiul electiv, pe alegeri libere, acesta fiind principalul instrument pentru implementarea democraţiei într-un stat", a susţinut acesta.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…