România

Ana Birchall a participat la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale din Malta

​Ministrul delegat pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ana Birchall, a participat în perioada 23-24 ianuarie la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale, care s-a desfăşurat la Valletta, Malta, în marja Preşedinţiei malteze a Consiliului Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă transmis marţi AGERPRES.

Potrivit comunicatului, ministrul Ana Birchall a exprimat, în cadrul reuniunii, sprijinul pentru continuarea avansării dosarelor de interes major, inclusiv pentru România, precum: gestionarea situaţiei migraţiei, consolidarea securităţii interne a Uniunii, aprofundarea pieţei interne, cu accent pe Uniunea Energetică şi Piaţa Unică Digitală, precum şi politica de vecinătate şi de extindere.

În contextul discuţiilor privind viitorul Uniunii Europene, oficialul român a salutat importanţa acordată angajamentului pentru un viitor comun şi a vorbit despre necesitatea unei abordări unitare, coerente, principiale şi solidare în gestionarea provocărilor actuale de pe agenda internă şi externă a UE, astfel încât să se asigure continuarea proiectului european şi consolidarea profilului UE în plan global.

'România va continua să contribuie activ la discuţiile privind viitorul UE, fiind alături de statele membre susţinătoare ale integrării europene. Rezultatul procesului de reflecţie privind viitorul Uniunii va trebui să conducă la o Uniune mai solidară, coezivă, sigură şi prosperă, a cărei acţiune să fie mai vizibilă, orientată pe obţinerea de rezultate, eficientă în acţiune şi mai aproape de cetăţenii săi', a declarat ministrul Ana Birchall, potrivit comunicatului.

În cadrul reuniunii au fost abordate o serie de elemente de interes pentru România, aflate pe agenda de priorităţi a Preşedinţiei malteze.

Astfel, în raport cu priorităţile pentru perioada următoare vizând politica europeană de migraţie şi azil, oficialul român a subliniat susţinerea României pentru continuarea eforturilor de implementare la nivel european a unor soluţii eficiente, consensuale, care să conducă la gestionarea durabilă a provocărilor în domeniu. De asemenea, a amintit disponibilitatea României de a-şi aduce o contribuţie substanţială la efortul european şi la asigurarea securităţii interne a Uniunii şi a securităţii frontierelor sale externe.

Conform comunicatului MAE, ministrul Ana Birchall a exprimat susţinerea pentru obiectivele Preşedinţiei malteze vizând consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, în baza unei abordări incluzive şi a menţinerii caracterului unitar al procesului de decizie, cu respectarea intereselor statelor membre non-euro. De asemenea, România va manifesta sprijin pentru activitatea acestei preşedinţii în ceea ce priveşte consolidarea pieţei interne europene, inclusiv realizarea pieţei unice digitale.

În acelaşi context, înaltul oficial român a transmis un mesaj referitor la necesitatea menţinerii securităţii cibernetice ca o prioritate de top pe agenda europeană, în contextul dinamicii ameninţărilor specifice mediului cibernetic şi al necesităţii de adaptare şi dezvoltare a capacităţilor de prevenire, detectare şi apărare, precum şi în ce priveşte consolidarea şi coordonarea capabilităţilor pentru apărare cibernetică, atât la nivel naţional, cât mai ales în cadrul UE şi NATO, evidenţiază comunicatul MAE.

Partea română a subliniat şi importanţa eforturilor de operaţionalizare a Uniunii Energetice, în mod special din perspectiva demersurilor de consolidare a securităţii energetice. De asemenea, a fost salutată atenţia acordată de Malta menţinerii dinamicii politicii de extindere, priorităţile stabilite corespunzând, în general, obiectivelor de politică externă a României.

Pe întreg parcursul reuniunii, ministrul delegat Ana Birchall a susţinut importanţa unei comunicări eficiente - integrată, pozitivă şi coerentă - în legătură cu Europa, mai adaptată realităţilor locale şi uşor de înţeles de publicul european, în spiritul valorilor şi principiilor UE.

În cadrul discuţiilor, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a evidenţiat faptul că Parteneriatul Estic are nevoie de o orientare politică mai clară, dincolo de aspectul tehnic remarcat până acum. 'Cred că este necesar să oferim dovezi în plus privitoare la angajamentul Uniunii faţă de vecinătate. În acest sens, Uniunea trebuie să ofere o perspectivă lipsită de echivoc faţă de continuarea aprofundării cooperării cu statele aflate în vecinătatea estică avansate în procesul de reformă, context în care am evocat Republica Moldova, Georgia şi Ucraina', a declarat oficialul român, potrivit comunicatului menţionat.

Totodată, în marja reuniunii informale a CAG, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a avut întrevederi pe teme de actualitate europeană cu Vice-preşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, precum şi cu o serie de omologi din celelalte state membre, respectiv Germania, Austria, Marea Britanie, Slovacia, Finlanda, Croaţia, Luxemburg şi Suedia, dar şi cu reprezentanţii Preşedinţiei malteze a Consiliului. În context, ministrul delegat a punctat aspectele de interes prioritar pentru România în perioada următoare pe agenda europeană, inclusiv din perspectiva pregătirilor pentru asumarea mandatului Preşedinţiei Consiliului UE în semestrul I 2019, se mai arată în comunicatul MAE.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Expoziție ”Educația și Memoria Holocaustului în România”

08.02.2017

Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană și Ambasada României în Belgia, în cooperare cu vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European Victor Boștinaru, au organizat la 8 februarie 2017, la Bruxelles, sub egida Președinției române a …

Un nou program de stagiu - Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) - Programul Junior Professionals in Delegation (JPD)

16.12.2016

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate (Înaltul Reprezentant) şi Comisia Europeană (Comisia) au decis să instituie un regim succesor al programului Junior Experts in Delegation (JED) pentru a continua să atragă specialişti…