România

MAE salută proclamarea independenţei Sudanului de Sud

Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) salută, într-un comunicat de presă, proclamarea la 9 iulie a.c. a independenţei Republicii Sudanului de Sud.

România recunoaşte Republica Sudanului de Sud ca stat suveran şi independent şi îşi exprimă intenţia de a dezvolta relaţii strânse de cooperare cu noul stat, menţionează comunicatul MAE.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă convingerea că cele două state, Sudanul şi Sudanul de Sud, vor întreţine relaţii de prietenie şi bună-vecinătate şi vor soluţiona prin dialog întregul spectru de aspecte din relaţia bilaterală.

Totodată, MAE felicită ambele părţi pentru asigurarea punerii în aplicare a procesului prevăzut de Acordul Cuprinzător de Pace, pentru determinarea statutului Sudanului de Sud.

Actul de independenţă al noului stat survine ca urmare a punerii în aplicare a Acordului Cuprinzător de Pace din 2005, care a pus capăt războiului civil dintre Nordul şi Sudul Sudanului. Acordul este rezultatul unui referendum care a fost recunoscut ca liber şi corect de către Sudan, precum şi de către ansamblul comunităţii internaţionale.

Crearea noului stat se realizează cu acordul Sudanului, reflectă consensul părţilor implicate şi este conformă cu normele dreptului internaţional, se mai arată în comunicatul menţionat.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…