România

România poate fi un model de democraţie şi libertate pentru ţările arabe din Orientul Mijlociu

România poate fi un model demn de urmat în privinţa democraţiei şi libertăţii pentru ţările arabe în care au avut loc mişcările populare din acest an, a declarat miercuri prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul român Emil Boc.

El a precizat că a discutat cu Emil Boc despre situaţia care a apărut în regiunea Orientului Mijlociu în urma acestor mişcări, precum şi despre procesul de pace şi posibilitatea de a menţine pacea pe termen lung.

"Este important să se instaureze democraţia şi credem că este important să fie întrebată şi România. Sperăm cu toţii ca această primăvară arabă să meargă spre democraţie şi în România ştiu că aveţi destule probleme, dar succesul, libertatea, nu au venit fără a plăti un anumit preţ. Un fel de viaţă superior nu poate veni fără libertate şi popoarele din Orientul Mijlociu se uită la voi unde eraţi şi unde aţi ajuns şi cred că puteţi fi un model pentru relaţiile pe care le avem în Orientul Mijlociu, pentru o cale demnă de urmat", a spus oficialul israelian.

La rândul său, premierul Emil Boc a declarat că România reafirmă susţinerea pentru soluţia celor două state pentru două popoare, în privinţa problematicii israeliano-palestiniene.

"În spiritul poziţiei constante pe care România a abordat-o întotdeauna în chestiunea procesului de pace în Orientul Mijlociu, am reafirmat încă o dată susţinerea ţării noastre pentru soluţia celor două state pentru două popoare care să convieţuiască alături în pace şi securitate, fără soluţii unilaterale. Soluţia negociată între părţi este singura de natură să asigure o bază reală şi solidă pentru o pace durabilă şi corespunzătoare. De aceea, am subliniat necesitatea reluării cât mai curând posibil a negocierilor directe între părţi", a subliniat şeful Executivului român.

Cei doi premieri au stabilit în cursul întrevederii de la Palatul Victoria ca reprezentanţii României şi ai Israelului să aibă o întâlnire interguvernamentală, la Ierusalim, în noiembrie.

Potrivit premierului român, domeniile prioritare de colaborare româno-israeliană vor fi agricultura, energia, infrastructura, apărarea, turismul.

"Am stabilit să avem o foaie de parcurs a relaţiilor noastre bilaterale, am convenit ca în luna noiembrie să avem o întâlnire interguvernamentală pentru a concretiza proiectele noastre de dezvoltare şi am stabilit câteva domenii-cheie importante de colaborare şi m-aş referi foarte pe scurt la agricultură, energie, infrastructură, dar şi la ceea ce înseamnă cooperarea în domeniul apărării, pot să spun că avem o colaborare excelentă, dar şi în domenii ca turism, sănătate sau mediu", a spus Boc.

De asemenea, va fi discutată şi posibilitatea suplimentării numărului de burse pentru studenţii israelieni care doresc să studieze în România şi pentru tinerii români care vor să înveţe în universităţile din Israel.

"Nu în ultimul rând, aş face menţiunea cu privire la colaborarea culturală, având în vedere că există relaţii excelente între universităţile din România şi universităţile din Israel pentru întărirea colaborării pe acest domeniu, pentru multiplicarea numărului de burse existente în România şi Israel pentru cercetători, pentru cei care studiază, astfel încât şi componenta culturală să fie întărită în continuare", a mai spus premierul Boc.

El a subliniat şi avantajul legăturilor româno-israeliene conferit de mediul de afaceri.

"Avem avantajul de a avea o tradiţie lungă de colaborări foarte bune şi ea se bazează pe faptul că aceste legături sunt consolidate de foarte mulţi cetăţeni israelieni care au legături în România, după cum foarte mulţi cetăţeni români au legături în Israel", a arătat Emil Boc.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…