România

Teodor Baconschi a subliniat, în Turcia, rolul primordial al consulatelor României în străinătate

Ministrul Afacerilor Externe, Theodor Banconschi, a subliniat vineri, în Turcia, rolul primordial pe care îl au consulatele României în străinătate, în cadrul unei vizite de lucru de două zile la Istanbul.

În prima zi a vizitei, ministrul a participat la Reuniunea regională de lucru pentru probleme consulare, organizată în perioada 30 iunie - 2 iulie 2011 de Ministerul Afacerilor Externe, la sediul Consulatului General al României din Istanbul, se arată într-un comunicat MAE remis Agerpres.

Cu această ocazie, Teodor Baconshi a subliniat rolul primordial pe care îl au consulatele României în străinătate. "Compatibilitatea noastră cu spaţiul Schengen va depinde, în mare măsură, de capacitatea şi de probitatea dumneavoastră de a acţiona impecabil în raport cu exigenţele Schengen. Pe aceste zone se va proba dacă decizia de a admite România şi Bulgaria în Schengen va fi fost una corectă", a spus ministrul, conform comunicatului citat.

În cadrul sesiunii a fost analizat stadiul pregătirii misiunilor diplomatice ale României din spaţiul non-UE în vederea aderării ţării noastre la spaţiul Schengen şi a fost evaluată situaţia de securitate în regiune, în vederea întocmirii unui plan de asistenţă pentru cetăţenii români aflaţi în zonele de conflict. De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a avut întrevederi cu primarul general şi guvernatorul oraşului Istanbul, Kadir Topbaş, respectiv Huseyn Avni Multu.

În cadrul întrevederilor au fost evidenţiate stadiul foarte bun al cooperării bilaterale dintre România şi Turcia, precum şi caracterul dinamic al relaţiilor economice, care au potenţial pentru a fi dezvoltate în continuare, se mai arată în comunicat.

Cu această ocazie, ministrul Teodor Baconschi a reiterat sprijinul constant acordat de România în procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. Totodată, au fost apreciate cooperarea la nivel local între oraşul Istanbul şi Bucureşti, dinamismul oamenilor de afaceri turci din Istanbul pe piaţa din România, dar şi cooperarea portuară între Constanţa şi Istanbul.

Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat interesul pentru cooperarea cu Turcia în domeniul asistenţei consulare de urgenţă şi a mulţumit autorităţilor turce pentru disponibilitatea de cooperare, precum şi pentru sprijinul deja acordat cu prilejul evacuării cetăţenilor români din zonele de criză. Agenda zilei de 1 iulie a cuprins şi o întrevedere cu oameni de afaceri turci, încheie comunicatul MAE.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…