România

D. Cioloş: România va fi unul dintre statele care va beneficia de fonduri din viitorul buget pentru agricultură

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, marţi, că România va beneficia de un buget mai mare din Politica Agricolă Comune, însă va trebui să-şi definească o serie de obiective în raport cu UE în acest caz.

"România va fi unul din statele membre, probabil puţinele state membre, care va fi beneficiar al viitorului buget al Politicii Agricole Comune, deci care va avea o alocare bugetară mai mare decât în momentul de faţă, atât pe primul pilon cât şi pe partea de dezvoltare rurală. Însă, va trebui să-şi definească obiective în agricultură care să ţină cont de aceste trei mari obiective: securitatea alimentară, buna gestionare a resurselor naturale şi coeziunea teritoriului rural", a afirmat Cioloş la întâlnirea cu comisiile pentru politică economică ale Parlamentului.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte politica de vecinătate şi politica de relaţii externe, comisarul European a declarat că UE va acorda o pondere mai mare în bugetul pentru perioada de după 2014 decât în perioada actuală.

În plus, el a arătat că CE consideră importantă relaţia de vecinătate cu estul.

În acest context, Cioloş a precizat că CE va propune un instrument european de vecinătate pentru dezvoltarea agricolă şi rurală, pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare în state precum Georgia, Ucraina şi Republica Moldova.

"Vom folosi acest buget pentru politica de vecinătate şi pentru a stimula dezvoltarea economică în aceste regiuni. (...) Cred că este un element de interes pentru România, dată fiind relaţia privelegiată pe care România poate să o aibă cu anumite ţări din vecinătate şi mai ales pe domeniul agricol. România ar putea contribui la aceste proiecte", a subliniat comisarul European pentru Agricultură.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…