România

Teodor Baconschi a discutat cu ambasadorul Poloniei despre aderarea României la Schengen

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, l-a primit, marţi, în audienţă de prezentare, pe noul ambasador al Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel, căruia i-a transmis că România contează pe susţinerea fermă din partea Varşoviei pentru aderarea României la spaţiul Schengen în 2011.

La rândul său, ambasadorul polonez a arătat că "aderarea României la Spaţiul Schengen trebuie abordată echitabil, fără modificarea regulilor în timpul negocierilor", menţionează sursa citată.

De asemenea, în cadrul întrevederii, şeful diplomaţiei române a evocat relaţia de Parteneriat Strategic dintre România şi Polonia, bazată pe viziuni convergente şi poziţii comune în dosare de interes european şi internaţional. Potrivit comunicatului MAE, preluarea de către Varşovia a Preşedinţiei Consiliului UE, la 1 iulie 2011, potenţează valenţele relaţiei bilaterale, oferind oportunităţi de cooperare aprofundată în domenii esenţiale pentru procesul de integrare europeană, precum Cadrul Financiar multi-anual post-2013, guvernanţa economică sau procesul de extindere a Uniunii Europene. În context, ministrul Afacerilor Externe l-a asigurat pe ambasadorul Szczygie³ de întregul sprijin al părţii române, atât pentru îndeplinirea mandatului la Bucureşti, cât şi pentru atingerea obiectivelor pe care Preşedinţia polonă şi le-a stabilit.

Totodată, ministrul Baconschi a mai accentuat necesitatea unei cooperări susţinute în vederea susţinerii, în continuare, a intereselor statelor din vecinătatea estică în procesul de apropiere de UE, relatează comunicatul menţionat.

Ambasadorul polon a mai transmis întreaga deschidere şi angajamentul ferm al ţării sale pentru promovarea intereselor comune reflectate în cadrul Declaraţiei Comune şi Planul de Acţiune privind parteneriatul strategic româno-polon, mai evidenţiază sursa citată.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…