România

Bogdan Aurescu a apreciat la reuniunea SEECP evoluţiile pozitive din statele Europei de Sud-Est

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a apreciat, cu ocazia participării sale vineri la a XIV-a Reuniune la nivel înalt a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată în Muntenegru, la Sveti Stefan, evoluţiile pozitive înregistrate în statele membre ale acestui format regional, în special în sfera reformelor interne şi a relaţiei cu Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, oficialul român a menţionat paşii decisivi realizaţi de Croaţia în relaţia cu UE prin finalizarea negocierilor de aderare, respectiv arestarea fostului general sârb, Ratko Mladic - realizare ce a demonstrat hotărârea fermă a Belgradului faţă de aderarea la UE.

Demnitarul român a reliefat "progresele remarcabile şi determinarea pe care partenerii noştri de la Chişinău le-au realizat în ceea ce priveşte atingerea obiectivului strategic de integrare europeană".

Totodată, el s-a referit la rolul constructiv şi oportunităţile pe care le oferă cooperarea regională pentru consolidarea democraţiei şi prosperităţii în regiune, menţionând susţinerea României faţă de cooperarea transfrontalieră la nivel descentralizat, inclusiv printr-o participare activă a societăţii civile.

"Cooperarea regională este un instrument-cheie pentru Europa de Sud-Est (...) este o piatră de temelie pentru construirea încrederii şi reconcilierii într-o regiune cu probleme, prin intermediul dialogului politic (...) ajută la o mai bună abordare a provocărilor comune (crima organizată, corupţia, migraţia etc.)", a precizat oficialul român.

Bogdan Aurescu a subliniat că "Europa viitorului nu este completă fără membrii săi care vor veni din Europa de Sud-Est", ţelul principal al României fiind "realizarea unei mai mari cooperări şi integrări", relatează sursa citată.

De asemenea, Bogdan Aurescu a precizat, în intervenţia sa, că Ministerul român al Afacerilor Externe a salutat aprobarea de către Consiliul European, la 24 iunie 2011, a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Demnitarul român a arătat că "implementarea efectivă a Strategiei va fi esenţială pentru transformarea acestui proiect într-o poveste de succes pentru locuitorii din macro-regiunea Dunării". El a reiterat angajamentul României faţă de securitatea energetică regională, aspect crucial pentru dezvoltarea economică a Europei de Sud-Est.

În context, secretarul de stat din MAE a arătat interesul Bucureştiului faţă de dezvoltarea proiectelor energetice esenţiale pentru asigurarea coridorului energetic între Marea Caspică şi Marea
Neagră: gazoductele Nabucco şi Azerbaidjan-Georgia-România şi oleoductul PEOP, evidenţiază comunicatul MAE.

Discuţiile de la reuniunea organizată de Muntenegru, în calitate de Preşedinţie-în-Exerciţiu a SEECP, au abordat, în principal, evoluţiile politice recente din Europa de Sud-Est, inclusiv din perspectiva relaţiei cu Uniunea Europeană şi NATO. Totodată, oficiali prezenţi au tratat şi tema intensificării cooperării regionale şi a consolidării SEECP ca principal forum politic regional. Au fost adoptate Declaraţia celei de-a XIV-a Reuniuni la nivel înalt a SEECP şi raportul anual al Secretarului General al Consiliului Cooperării Regionale - braţul operaţional al SEECP. Declaraţia reconfirmă angajamentul statelor participante faţă de valorile democratice, cooperarea regională şi relaţiile de bună vecinătate ca principii fundamentale ale SEECP. De asemenea, statele participante ale Procesului confirmă voinţa politică privind avansarea în procesul de integrare în UE, precum şi interesul pentru menţinerea de către NATO a "politicii uşilor deschise", mai precizează comunicatul menţionat.

SEECP este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată - singurul forum politic din sud-estul Europei gestionat exclusiv de statele din regiune. A fost înfiinţat în 1996, punându-se astfel bazele unei noi forme de cooperare după apariţia noilor state pe teritoriul fostei Iugoslavii. SEECP poate fi considerat continuatorul Înţelegerii Balcanice, iniţiată de Nicolae Titulescu în perioada interbelică şi reluată după Al Doilea Război Mondial sub forma conferinţelor miniştrilor de externe la care participau Albania, Bulgaria, Grecia, RSFI, România şi Turcia. Statele participante la SEECP sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, R. Macedonia, R. Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia.

Muntenegru a preluat Preşedinţia-în-exerciţiu a SEECP la 23 iunie 2010 de la Turcia, la Summit-ul de la Istanbul. Muntenegru a semnat Carta SEECP la Bucureşti, la 23 octombrie 2008. România este depozitarul Cartei SEECP.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…