România

România este prima din UE cu privire la numărul experţilor în misiunile civile de soluţionare a conflictelor

România este în prezent pe primul loc între statele membre ale UE în ceea ce priveşte numărul de experţi participanţi la misiunile civile ale UE de soluţionare a conflictelor şi gestionare a crizelor civile, ceea ce reprezintă o realizare remarcabilă la numai 4 ani de la aderarea ţării noastre, a declarat, marţi, secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu, în deschiderea seminarului "Prevenţia conflictelor şi menţinerea păcii în Vecinătatea Estică a UE şi Balcanii de Vest".

Potrivit unui comunicat difuzat de MAE, secretarul de stat Aurescu a ţinut să sublinieze rolul pe care ţara noastră îl joacă în eforturile internaţionale de soluţionare a conflictelor şi gestionarea crizelor civile, arătând că această contribuţie a dobândit o semnificaţie crescută odată cu aderarea României la UE.

"În prezent, România este pe primul loc între statele membre ale UE, în calitate de contributor la misiunile civile ale UE, în ceea ce priveşte numărul de experţi participanţi la aceste operaţiuni. Aceasta este o realizare remarcabilă, după numai patru ani de la aderarea României la UE", a arătat oficialul MAE.

El a salutat cu această ocazie revizuirea strategiei Uniunii Europene privind relaţiile cu vecinătatea, cu precădere cu ţările din Europa de Est şi Balcanii de Vest.

"Este nevoie de mai multă structură şi coerenţă într-un domeniu unde avem deja suficientă substanţă, dar nu un nivel ridicat de pragmatism. Parte a acestui proces de îmbunătăţire a acţiunilor de politică externă îi revine SEAE (...) Există un risc al deprioritizării vecinătăţii estice: aceste ţări împărtăşesc o vocaţie şi aspiraţie europene. Noi ar trebui să ne gândim la o perspectivă mai largă şi să ţinem cont de faptul că vecinii din sud tocmai par a fi pornit pe o cale pe care cei mai mulţi dintre partenerii estici au păşit deja cu mult timp în urmă", a afirmat Bogdan Aurescu, conform comunicatului menţionat.

De asemenea, Aurescu a evidenţiat contribuţia României la consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan extern.

"Ţara noastră este un susţinător puternic al rolului crescut al UE pe scena internaţională, dar şi pentru creşterea eficienţei externe a UE. După mai mult de un an şi jumătate de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, este timpul să trecem de la o abordare de introspecţie instituţională la una care să facă din UE un actor relevant la nivel mondial. În viziunea noastră, impactul Tratatului de la Lisabona privind arhitectura instituţională a politicii externe şi de securitate comună (PESC) ar trebui să conducă la mai multă coerenţă, eficienţă şi transparenţă în acţiunea externă europeană", a mai evidenţiat secretarul de stat pentrua afaceri europene, potrivit sursei citate.

La reuniunea organizată în comun de MAE, Serviciul European de Acţiune Externe, Comisia Europeană, Peace Action Training and Research Institute of Romania (PATRIR) şi European Peacebuilding Liason Office (EPLO) au mai participat reprezentanţi din statele membre UE şi din vecinătatea acesteia, reprezentanţi ai instituţiilor europene, cercetători aparţinând unor think-tank-uri consacrate în domeniu, membrii ai societăţii civile.

Seminarul se încadrează proiectului "Civil Society Dialogue Network"(CSDN), un program cu durata de trei ani, finanţat de către Comisia Europeană şi destinat a facilita dialogul între societatea civilă şi instituţiile europene pe tema consolidării păcii.

Pe agenda Ministerului Afacerilor Externe, evenimentul se subsumează şi proiectului Centrului de Formare pentru Reconstrucţie Post-conflict (CeFoR), seminarul urmând să contribuie la promovarea expertizei româneşti în domeniu (din administraţia publică şi din mediul neguvernamental) şi la consolidarea profilului CeFoR.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…