România

Preşedintele Greciei în vizită oficială la Bucureşti

Preşedintele Republicii Elene, Karolos Papoulias, i-a spus omologului român, Traian Băsescu, că ar fi putut să amâne vizita în România, pe motiv că are probleme în ţară, dar dorinţa lui a fost de a se întâlni cu şeful de stat român şi de a discuta "marile probleme" pe care Grecia le are la ora actuală.

"Domnule preşedinte, vă spun încă o dată: Bun venit la Bucureşti. Vizita dvs ne onorează, vă mulţumesc că aţi răspuns invitaţiei mele de a ne vizita. Apreciez vizita dvs cu atât mai mult cu cât cu uşurinţă aţi fi putut spune: "Am probleme acasă, s-o amânăm!" Vă mulţumesc mult că aţi dat curs invitaţiei", a spus Băsescu, în debutul întrevederilor tete-a-tete de la Palatul Cotroceni cu preşedintele grec.

Şeful de stat elen i-a mulţumit lui Băsescu pentru invitaţie şi a punctat că ea reprezintă o continuare a celei efectuată de preşedintele român în Grecia.

"Poate că aş fi putut să spun că am probleme în ţară, să amân această vizită sau chiar şi să o zădărnicesc, să spun că am de întâmpinat anumite probleme, dar dorinţa mea era de a vă întâlni şi a discuta împreună marile probleme pe care Grecia le are la ora actuală, am dorit să dau curs invitaţiei dvs şi să ne întâlnim la Bucureşti", a spus Papoulias.

El a evocat relaţia de prietenie şi de susţinere dintre Grecia şi România.

În replică, preşedintele Băsescu a afirmat: "Nu numai Grecia. Şi România are probleme şi toată regiunea noastră are probleme şi este foarte important să le discutăm", a replicat Băsescu.

Preşedintele român a declarat totodată că "băncile greceşti şi-au adus un aport important la ieşirea din recesiune a României".

"O informaţie importantă cred, în primul rând pentru ziariştii greci: Grecia este al cincilea investitor din România, deci este unul dintre cei mai mari investitori pe piaţa românească, în mod deosebit în sistemul bancar, în industria alimentară, în telecomunicaţii şi în multe alte zone. Nu este o afirmaţie politică, este răspunsul pe care l-am primit de la guvernatorul Băncii Naţionale, toate cele şapte bănci greceşti de pe piaţa românească au un comportament absolut normal, îşi desfăşoară activitatea bine şi onest pe piaţa bancară a Romaniei şi le mulţumim, având în vedere că ne imaginăm o situaţie în care băncile greceşti privesc cu prioritate către ţara lor, dar au un comportament absolut corect pe piaţa românească", a afirmat Băsescu, în declaraţia susţinută la Palatul Cotroceni.

El a ţinut să precizeze că nici măcar în perioada "cea mai dificilă" pentru România, 2009-2010, când criza s-a resimţit mai puternic pe piaţa românească, băncile elene nu au făcut "niciun pas înapoi".

"Trebuie să vă spun că, deţinând circa 27% din piaţa bancară românească, băncile greceşti şi-au adus un aport important la ieşirea din recesiune a României şi noi le mulţumim", a completat Băsescu.

El a menţionat faptul că a avut cu Papoulias şi o discuţie cu privire la situaţia politică şi economică dintre cele două ţări.

"Este o întâlnire care îmi produce plăcere şi în acelaşi timp îmi dă ocazia unui schimb de puncte de vedere cu un partener din regiune. În acelaşi timp, întâlnirea prilejuieşte discuţii cu privire la prezentul şi viitorul regiunii în care ambele ţări sunt. Am analizat împreună cu domnul preşedinte situaţia economică a României şi a Greciei. Am mulţumit domnului preşedinte pentru sprijinul pe care Grecia ni l-a acordat în procesul de integrare a României în NATO şi în UE şi pentru sprijinul pe care-l primim acum pentru a deveni stat membru Schengen".

Traian Băsescu şi omologul elen au avut şi un schimb de opinii cu privire la situaţia din Nordul Africii şi din Orientul Mijlociu.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…