România

România rămâne un susţinător ferm al politicii UE a uşilor deschise pentru statele Europei de Sud-Est

România rămâne un susţinător ferm al politicii UE a uşilor deschise pentru statele Europei de Sud-Est care doresc să adere şi sunt hotărâte să îndeplinească criteriile necesare, a afirmat secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu la Forumul Balcanilor de Vest desfăşurat luni seara, la Luxemburg, în marja Consiliului Afaceri Externe al UE.

"În viziunea României, pentru a se ajunge la o situaţie de câştig reciproc pe termen lung în relaţiile dintre UE şi statele din sud-estul Europei, trebuie luaţi în considerare trei factori principali: în primul rând, o perspectivă europeană solidă şi credibilă, care este responsabilitatea UE şi care s-a dovedit capabilă să ghideze eforturile de depăşire a tranziţiei, în al doilea rând, reforme interne rapide, care converg cu efortul de urmărire a parcursului european, care sunt în responsabilitatea statelor din regiune, şi în al treilea rând, o cooperare regională orientată spre rezultate, care este un exerciţiu foarte util pentru regiune ca întreg, necesar pentru aderarea la UE, şi care este în responsabilitatea atât a UE, cât şi a statelor din regiune", a declarat la reuniunea de la Luxemburg oficialul român, potrivit sursei citate.

De asemenea, la Forumul prezidat de Înaltul Reprezentant pentru politică externă şi de securitate, Catherine Ashton, participanţii au reiterat angajamentul pentru susţinerea parcursului european al acestor state, în baza îndeplinirii condiţionalităţilor care ţin de reformele interne şi de cooperarea regională. S-a evidenţiat oportunitatea creată de apropierea finalizării negocierilor cu Croaţia, prinderea şi transferarea la Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie a lui Ratko Mladic şi buna desfăşurare a alegerilor din FRI Macedonia. Aceste evoluţii trebuie să servească drept exemple pentru celelalte state din regiune, se arată în comunicatul MAE.

La reuniune au participat miniştrii de externe din UE şi din regiunea Balcanilor de Vest, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Füle, reprezentanţi ai Consiliului de Cooperare Regională, OSCE, ODIHR, secretarul general al Consiliului Europei, reprezentantul special al SG ONU Lamberto Zannier şi UNMIK, mai precizează sursa citată.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…