România

Teodor Baconschi a prezentat la Copenhaga interesul României pentru atragerea de investiţii daneze

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a subliniat vineri, la Copenhaga, în convorbirile cu omologul Lene Espersen, interesul României pentru atragerea unor investiţii daneze în agricultură, industria alimentară, dezvoltarea rurală, energie, protecţia mediului şi turism.

De asemenea, cei doi miniştri au discutat modalităţile concrete de stimulare a schimburilor comerciale şi a investiţiilor daneze în România, în condiţiile în care în prezent Danemarca este cel de-al 21-lea investitor din ţara noastră, menţionează sursa citată.

Totodată, ministrul danez a reconfirmat sprijinul ţării sale pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. În context, şeful diplomaţiei române a menţionat că România acţionează deja ca stat membru preocupat de consolidarea Spaţiului Schengen şi de securitatea frontierelor externe ale UE. Cei doi oficiali au discutat şi despre intensificarea cooperării poliţieneşti, cu precădere în direcţia schimbului de informaţii şi extinderii acţiunilor bilaterale în sfera de activitate a academiilor de poliţie.

În cadrul întâlnirii au fost abordate şi subiecte de pe agenda europeană: priorităţile viitoarei preşedinţii daneze a UE (primul semestru din 2012), negocierile privind cadrul financiar multianual post 2013, Politica Agricolă Comună, Politica de Coeziune, Politica de Vecinătate, extinderea Uniunii Europene.

De asemenea, au fost abordate subiecte precum evoluţiile din Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Afganistan. În privinţa situaţiei din Africa de Nord, cei doi miniştri au subliniat nevoia de promovare a unei agende europene cuprinzătoare şi vizionare către partenerii de cooperare din vecinătatea sudică, România şi Regatul Danemarcei, ca aliaţi, împărtăşind interesul comun pentru stabilizare şi democratizare în regiune, evidenţiază comunicatul MAE.

În ceea ce priveşte participarea celor două ţări la operaţiunile din Afganistan, a fost recunoscută excelenta colaborare bilaterală în plan politic şi militar, ambele ţări având o prezenţă militară importantă în sudul Afganistanului. În acest context, a fost subliniat faptul că cele două state vor continua să acorde susţinerea necesară autorităţilor afgane în procesul construirii unui stat durabil, relatează sursa citată.

În cadrul vizitei oficiale întreprinse la Copenhaga, ministrul Teodor Baconschi s-a întâlnit şi cu preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul danez, Anne-Marie Meldgaard, precum şi cu directorul Institutului Danez pentru Studii Internaţionale, Nanna Hvidt. Şeful diplomaţiei române a prezentat poziţia României cu privire la subiectele de interes comun de pe agenda europeană, subliniind faptul că România şi-a îndeplinit angajamentele asumate în faţa aliaţilor şi partenerilor europeni, mai punctează comunicatul menţionat.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…