România

România coordonează 3 din cele 11 domenii prioritare ale Strategiei Dunării

Strategia Dunării, care urmează a fi adoptată de Consiliul European de vară, care începe joi, are 11 domenii prioritare, iar România coordonează trei dintre acestea, adică numărul maxim pe care îl poate coordona o ţară, a declarat, joi, coordonatorul naţional al României pentru strategia Dunării, Viorel Ardeleanu.

"Strategia Dunării implică 14 state, din care şase state membre ale UE. România coordonează navigabilitatea, împreună cu Austria, prioritatea cultură şi turism, împreună cu Bulgaria, şi protecţia la evenimentele de mediu, împreună cu Ungaria", a mai spus Ardeleanu.

Potrivit acestuia şi Sinergia Mării Negre ar putea fi transformată într-o strategie.

"România a impulsionat şi a avut ca iniţiativă elaborarea Sinergiei la Marea Neagră, care este mai puţin decât o strategie. Acum discutăm de a transforma această sinergie într-o strategie. Sunt multe idei, să vedem ce tip de strategie putem să creăm, însă, de la început, una dintre caracteristicile importante ale zonei Mării Negre este faptul că aici există doi actori foarte mari şi foarte importanţi, respectiv Federaţia Rusă şi Turcia", a spus acesta, într-o dezbatere organizată la Romexpo.

El a subliniat că cele două ţări sunt doi actori mari, cu populaţie mare, cu economie foarte puternică şi cu un important rol strategic, dar şi cu sisteme de apărare şi securitate foarte puternice.

"Turcia este aliat, împreună cu România, la NATO, iar Rusia este o mare putere de sine stătătoare. Numai prezenţa acestor doi actori dă o anumită dificultate în a reuşi să punem în practică un anumit model, aşa cum îl vedem noi din cadrul UE", a subliniat Ardeleanu, care a dat asigurări că "se va lucra în continuare în acest sens".

Viorel Ardeleanu a adăugat că Sinergia la Marea Neagră a fost elaborată în anii 2005-2006.

"Este o iniţiativă bună, care funcţionează, dar îi lipsesc, poate, anumite instrumente care să o facă mai orientată spre proiect, deşi există elemente - un fond special, o linie financiară separată, e adevărat destul de mică, dar care este folosită mai puţin eficient", a spus el.

Spre deosebire de acest tip de cooperare la Marea Neagră, respectiv sinergia, care este specific interguvernamental, strategia Dunării este, alături de strategia în zona Mării Baltice, tipul de cooperare a unei macroregiuni în cadrul UE, fiind gândită de la început ca o strategie a Uniunii, cu obiective şi ţinte subordonate strategiei Europa 2020.

"Dimensiunea externă la o cooperare de tipul Mării Negre este foarte puternică, din cauza celor doi actori importanţi - Rusia şi Turcia, care nu sunt membri ai UE. În ceea ce priveşte strategia Dunării, dimensiunea externă este mai puţin importantă. Aici vorbim despre politici UE, despre cum să eficientizăm cooperarea în cadrul UE, cum să aplicăm mai bine politicile Uniunii în UE, dar şi în vecinătate, cum să aplicăm mai bine acquis-ul comunitar şi cum să utilizăm mai bine fondurile europene, să evităm anumite suprapuneri, să gândim această cooperare de la planificare, luând în considerare toate elementele care trebuie luate, adică şi partea de eficienţă economică şi cea de protecţie a mediului şi cea socială şi dimensiunea de cunoaştere", a precizat reprezentantul MAE.

Ministerul Afacerilor Externe patronează, în calitate de coordonator naţional al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, în perioada 23-26 iunie, Târgul internaţional pentru dezvoltarea macroregiunii Dunărea - DUNAREA & DELTA 2011, organizat de Romexpo la Bucureşti, cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Pe parcursul celor patru zile, târgul este gazda mai multor manifestări (conferinţe, seminarii, prezentări şi dezbateri), organizate în parteneriat cu instituţii şi organizaţii direct implicate în procesul de iniţiere şi gestionare a proiector de dezvoltare a macroregiunii Dunării.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…