România

Ambasadori din nouă state europene şi reprezentanţi UNESCO din 17 ţări, în Delta Dunării

Ambasadori ai nouă state europene şi reprezentanţi ai programului UNESCO din ţările riverane Dunării participă începând de joi la evenimentul "Apăraţi farul lumii - Biodiversitatea!", dedicat protejării mediului şi organizat de compania Veolia, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe şi în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Comisia Naţională a României pentru UNESCO şi Centrul de Informare ONU pentru România.

Evenimentul a fost conceput sub forma unui schimb de experienţă european pe tema protejării biodiversității în Delta Dunării, în scopul încurajării parteneriatului şi al colaborării la nivel european, pentru a contribui la protejarea mediului şi a biodiversității.

La eveniment participă în jur de 150 de persoane din Belgia, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Franţa, Germania, Grecia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Moldova,Turcia, Ucraina, Ungaria şi România.

"Acest eveniment continuă tradiţia iniţiată de Veolia Apa în evenimentele dedicate protejării ecosistemului din Delta Dunării. An de an, creăm un cadru prielnic pentru schimbul de experienţă la nivel european şi încurajăm colaborarea statelor pentru a proteja biodiversitatea şi resursele de apă. Ne bucurăm că timp de patru zile ni s-au alăturat peste 150 de participanţi din ţările europene, demonstrând că grija noastră faţă de mediu şi protejarea resurselor este împărtăşită şi susţinută pentru crearea unor parteneriate solide şi constante în acest sens", a declarat directorul general al societăţii Apa Nova Bucureşti, Bruno Roche.

"Delta Dunării este o zonă magnifică şi nu putem face ce vrem noi din ea. Ştim că acţiunile noastre au impact nu tocmai fericit asupra zonei, iar datoria noastră, ca societate, este să ne implicăm în acţiunile autorităţilor de protejare a mediului şi să le susţinem. Printre noi se află reprezentanţi ai ţărilor riverane Dunării din toată Europa şi vor pleca convinşi că trebuie apărată această regiune. Aş dori ca la finele acestui sejur persoanele participante să devină ele însele ambasadori în protejarea Deltei Dunării. De trei ani avem un partener foarte important, care a fost discret la început, MAE, iar implicarea sa în aceste acţiuni dovedeşte că apărarea biodiversităţii nu este doar o chestiune de interes naţional, ci o preocupare de nivel internaţional", a afirmat Bruno Roche.

Manifestările au început joi după-amiaza, la Centrul Eco-Turistic Delta Dunării din Tulcea, unde invitaţii au participat la deschiderea unei campanii de conştientizare pentru păstrarea Deltei Dunării curată şi au vizionat expoziţia "O şansă Dunării albastre", organizată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Sâmbătă, manifestările au continuat cu prezentarea proiectelor pentru protecţia mediului realizate de participanţi, duminică alevini de sturion în valoare de 15.000 de euro urmând să fie deversaţi în Dunăre.

Printre proiectele prezentate organizaţiilor neguvernamentale şi diplomaţilor europeni prezenţi la manifestări s-a numărat şi "Rowmania". Proiectul, prezentat pentru prima dată în aprilie, va fi readus în atenţie, potrivit iniţiatorului, campionul român Ivan Patzaichin, şi săptămâna viitoare, în cadrul unui târg care va avea loc la Bucureşti, ulterior canotca, primul produs al proiectului, urmând să fie lansată la apă şi la Tulcea.

"La Bucureşti, săptămâna viitoare, vom lansa Festivalul cu vâsle care se va desfăşura în perioada 2-4 septembrie, la Tulcea. Sunt convins că acest prim produs, canotca, nu va fi unicul promovat, dorinţa noastră fiind aceea de a promova tradiţiile din Delta Dunării şi a le oferi o alternativă locuitorilor Deltei Dunării", a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, Ivan Patzaichin.

Potrivit acestuia, în perioada 2-4 septembrie, pe lacul Ciuperca din Tulcea, va avea loc o expoziţie a ambarcaţiunilor, în cadrul proiectului Rowmania, urmând să fie stabilite trasee pentru ambarcaţiunile fără motor, dar să fie deschise şi două ateliere pentru cei care doresc să realizeze canotca.

De asemenea, se doreşte ca în satul Mila 23, pentru promovarea tradiţiilor, să fie dezvoltate puncte în care turiştii să înveţe să prepare mâncărurile tradiţionale ale zonei, ansamblul lipovenesc din sat, dar şi tinerii care doresc să practice sporturile nautice urmând să se numere printre beneficiarii proiectului "Rowmania".

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…