România

Tunisia poate da un exemplu lumii arabe prin fuziunea între islamul moderat şi democraţia occidentală

Tunisia poate să dea lumii arabe un exemplu prin realizarea fuziunii între islamul moderat şi democraţia occidentală, a declarat joi ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, într-o întâlnire cu reprezentanţi ai ONG-urilor tunisiene.

Oficialul român a arătat că nu trebuie "clonat" modelul democratic occidental şi e nevoie să se ţină cont de rădăcinile culturale ale acestei ţări arabe, însă a încurajat autorităţile tunisiene să continue cu paşi siguri pe drumul tranziţiei spre democraţie, subliniind că trebuie ieşit cât mai repede, dar nu în grabă din actuala perioadă de interimat, fiind nevoie de stabilitate pentru interlocutorii externi şi investitorii străini.

În conferinţa susţinută la Institutul Arab al Drepturilor Omului din Tunis, ministrul Baconschi a menţionat că autorităţile tunisiene actuale trebuie să se pună de acord asupra momentului organizării alegerilor prezidenţiale şi a celor parlamentare, în condiţiile în care alegerile pentru constituirea unei adunări constituante au fost stabilite pentru luna octombrie a.c., fiind amânate faţă de luna iulie, desemnată iniţial.

Baconschi s-a declarat optimist în legătură cu evoluţia tranziţiei din Tunisia, el arătând că aceasta, spre deosebire de ţările Europei de Est în urmă cu 20 de ani, deţine o economie de piaţă, o societate educată, care poate înţelege dezbaterea publică şi democratică, precum şi un statut al femeii care poate fi considerat cel mai modern din lumea arabă.

Pe de altă parte, el a subliniat că trebuie evitate violenţele, ceea ce România nu a ştiut să facă la începutul anilor '90, deoarece "cinci minute de violenţe transmise în direct de Al Jazeera, CNN, BBC, RFI pot schimba în cinci minute decizia de a veni a multor investitori mari".

Oficialul român a fost primit joi de premierul Beji Caid Essebsi şi a avut o întrevedere cu ministrul comerţului şi turismului, Mehdi Houas. Miercuri, Teodor Baconschi s-a întâlnit cu ministrul de externe Mouldi Kefi şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din cele două ţări. Ministrul român a subliniat cu acest prilej oportunităţile pe care le oferă noul context şi complementaritatea celor două economii, care reprezintă factori importanţi de stimulare a cooperării economice bilaterale.

Prezenţa şefului diplomaţiei în Tunisia a coincis cu vizita unei delegaţii de oameni de afaceri români membri ai Camerei de Comerţ Româno-Tunisiene de la Bucureşti, care au participat la Târgul economic de la Tunis. "Suntem interesaţi de investiţii reciproce, de o cooperare consolidată în domeniul tehnologiei, turismului, agriculturii, infrastructurii. România poate contribui la efortul Tunisiei de a-şi relansa economia şi de a-şi găsi un nou loc în contextul euro-mediteranean", a subliniat ministrul Baconschi.

Volumul schimburilor comerciale dintre România şi Tunisia a fost în 2010 de 124,4 milioane dolari, cu o rată aproximativ egală a exporturilor şi importurilor, în creştere faţă de anii anteriori aderării României la UE (64 milioane dolari în 2005). Gama produselor exportate de România în Tunisia este foarte largă, având întâietate cele siderurgice, petroliere, cheresteaua, maşinile şi utilajele electrice, cerealele, în timp ce printre produsele tunisiene importate de ţara noastră se numără în principal fosfaţii şi compuşii acestora, fructele, măslinele, maşinile şi aparatele electrice.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…