România

Egiptul e interesat să înveţe din experienţa României în tranziţia la democraţie

Egiptul respectă experienţa României în domeniul tranziţiei paşnice la un stat de drept, democratic şi stabil şi este interesat să înveţe din această experienţă prin intermediul unor proiecte de asistenţă pentru reformarea instituţiilor egiptene care ar putea fi finanţate de UE şi ONU, a declarat marţi şeful diplomaţiei de la Cairo, Nabil Al-Arabi, în conferinţa comună susţinută împreună cu ministrul român al afacerilor externe, Teodor Baconschi.

"Respectăm experienţa românească în tranziţie şi vrem să învăţăm din această experienţă", a spus ministrul Al-Arabi, adăugând că autorităţile de la Cairo sunt interesate de dezvoltarea împreună cu România a unor proiecte de asistenţă instituţională pentru pregătirea decidenţilor şi personalului egiptean să activeze conform regulilor unui stat democratic şi de drept.

De altfel, ministrul Baconschi i-a transmis omologului său informaţii despre o serie de astfel de proiecte care ar putea fi dezvoltate împreună cu instituţii de specialitate din România, iar oficialul egiptean i-a mulţumit şi a arătat că acestea vor fi studiate de autorităţile competente şi la momentul potrivit vor fi făcute şi solicitările de finanţare către UE şi ONU, care au promis recent alocarea de fonduri pentru reformele democratice din această ţară.

"România şi Egipt se bucură de o relaţie fructuoasă, este mai mult de un secol de relaţii diplomatice între cele două ţări. Lucrăm să lărgim cadrul acestei colaborări în contextul noii situaţii politice din Egipt. Suntem pregătiţi să vă ajutăm în procesul de tranziţie paşnică, de reformare a instituţiilor şi de elaborare a unei noi Constituţii. (...) Am avut aceeaşi tranziţie de la dictatură la o societate deschisă. Nu sunteţi singuri, aveţi un prieten solidar şi solid în România", a declarat oficialul român.

Teodor Baconschi a declarat că egiptenii trebuie să lucreze pentru construirea unei societăţi care să îi integreze pe toţi cetăţenii săi şi pentru obţinerea unor instituţii politice mai reprezentative care să vorbească în numele întregii societăţi. Totodată, el a arătat că trebuie răbdare în acest dificil proces de construcţie a unei societăţi democratice care poate dura mai mulţi ani.

România vede Egiptul ca pe un jucător primordial în zona Orientului Mijlociu şi speră că noile autorităţi de la Cairo vor menţine aceeaşi abordare constructivă în procesul de pace israeliano-arab, a declarat şeful diplomaţiei române.

"Vedem Egiptul ca un jucător cheie în zonă şi sperăm că noile autorităţi vor menţine aceeaşi abordare constructivă în Procesul de Pace. Egiptul este foarte important pentru evoluţiile din Orientul Mijlociu şi avem opinii convergente în toate aceste chestiuni", a declarat ministrul Baconschi.

La rândul său, ministrul Nabil El-Arabi, care urmează să preia în acest an mandatul de secretar general al Ligii Statelor Arabe (LSA) după încheierea mandatului actualului deţinător al funcţiei, Amr Moussa, a ţinut să asigure că Egiptul îşi va respecta ca şi până acum statutul de membru fondator al organizaţiei care cuprinde cele 22 de state arabe, precum şi de gazdă a LSA, sediul acesteia fiind la Cairo. "Ceea ce face LSA se reflectă şi în Egipt. Iar când se urmăreşte interesul comun al celor 22 de ţări membre, acesta include şi Egiptul", a spus Nabil El-Arabi.

Oficialul român a menţionat că relaţia bilaterală bună dintre România şi Egipt poate fi folosită şi pentru consolidarea dialogului dintre Egipt şi Uniunea Europeană, cei doi oficiali discutând şi despre situaţia parteneriatului dintre UE şi celelalte ţări ale spaţiului mediteranean (Euro-Med) şi crearea unui spaţiu de liber schimb în această regiune. "Vrem să creăm un nou cadru mai ambiţios şi structural al dialogului UE cu Egipt şi în Mediterana şi cred că experienţa bilaterală va ajuta în acest deziderat", a afirmat Baconschi.

Cei doi oficiali au discutat şi despre consolidarea schimburilor economice dintre cele două ţări, al căror nivel s-a ridicat la aproximativ 277 milioane de dolari în 2010, urmând ca în acest an să fie organizată o nouă sesiune a Comisiei Mixte Româno-Egiptene de Cooperare Economică, Ştiinţifică şi Tehnică iar ministrul Baconschi a menţionat posibilitatea ca oamenii de afaceri din Egipt să participe la ediţia de anul viitor de la Abu Dhabi a Forumului Economic România - Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG). Ministrul de Externe a mai anunţat că datorită modernizării Secţiei Consulare a Ambasadei României de la Cairo la standardele Schengen, oamenii de afaceri egipteni vor putea primi viză pentru România în termen de 48 de ore.

Şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, întreprinde, în perioada 13-16 iunie, un turneu în Africa de Nord, în cadrul căruia vizitează Republica Arabă Egipt şi Republica Tunisiană.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…