România

Nabucco va contribui la diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie a Europei

Gazoductul Nabucco va contribui la diversificarea atât a surselor, cât şi a rutelor de aprovizionare cu energie a Europei şi la asigurarea securităţii energetice, a arătat, miercuri, ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Ion Ariton, care a participat, la Kayseri (Turcia), la reuniunea de lansare la nivel ministerial a Comitetului Nabucco.

În cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat în prezenţa comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, oficialul român a semnat, din partea Guvernului României, Acordul de Sprijin al Proiectului Nabucco (Project Support Agreement - PSA), informează un comunicat al MECMA.

Reuniunea a constituit un prilej pentru reconfirmarea sprijinului politic al tuturor partenerilor pentru proiectul Nabucco şi pentru analizarea progreselor înregistrate.

PSA asigură un cadru juridic similar pentru toate tronsoanele proiectului, astfel încât să se ofere potenţialilor investitori şi furnizori garanţia că statele partenere vor asigura un mediu propice şi sigur pentru implementarea proiectului.

"Importanţa încheierii PSA derivă şi din faptul că semnarea sa este o etapă esenţială pentru luarea deciziei finale de investitie şi implicit pentru materializarea proiectului, precum şi pentru obţinerea finanţărilor necesare din partea Băncii Europene de Investiţii, Băncii Europeane pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Corporaţiei Internaţionale de Finanţare (din cadrul Băncii Mondiale) şi a altor investitori", se precizează în comunicatul citat.

Tronsonul conductei Nabucco de pe teritoriul României va fi deţinut de către compania naţională Nabucco.

Proiectul Nabucco vizează realizarea unui gazoduct pe traseul Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria, cu o lungime totală de 3.296 km (Turcia - 2.000 km, Bulgaria - 400 km, România - 460 km, Ungaria - 390 km şi Austria - 46 km).

La realizarea proiectului Nabucco participă şase firme: Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Mol (Ungaria), OMV (Austria) şi RWE Gas Midstream GmbH (Germania), fiecare cu o participaţie egală de 16,67% în cadrul companiei "Nabucco Gas Pipeline International GmbH" (NIC), cu sediul în Austria.

La nivelul UE, a fost adoptată decizia includerii proiectului în Planul European de redresare economică cu o sumă de 200 milioane euro, al cărei beneficiar este Compania Internaţională Nabucco.

Un pas important în ceea ce priveşte demararea procesului de finanţare a Proiectului Nabucco a fost semnarea, în data de 6 septembrie 2010, la Bruxelles, a unei Scrisori de Mandat cu Banca Europeană de Investiţii, Banca de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Corporaţia Internaţională de Finanţare (din cadrul Băncii Mondiale), prin care s-a obţinut angajamentul acestor instituţii de a contribui la finanţarea proiectului.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…