România

Teodor Baconschi: România şi R. Moldova au înregistrat rezultate frumoase în ultima perioadă

România şi Republica Moldova au înregistrat rezultate frumoase în ultima perioadă, a declarat vineri la Chişinău ministrul român al afacerilor externe, Teodor Baconschi, în cadrul unei întrevederi cu primul-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat.

Ministrul român a precizat că credibilitatea Moldovei pe plan extern a crescut substanţial în ultima perioadă şi a îndemnat guvernul de la Chişinău să menţină acelaşi ritm în activitatea sa, potrivit unui comunicat al guvernului de la Chişinău.

Teodor Baconschi a afirmat că România este gata să susţină şi în continuare Republica Moldova şi că în discuţiile cu ministrul afacerilor externe şi integrării europene de la Chişinău, Iurie Leancă, s-a convenit asupra instituirii unui mecanism interministerial care să se ocupe de coordonarea şi consolidarea acţiunilor dintre cele două state.

"România este un susţinător fiabil al Republicii Moldova. Noi vom continua să vă fim alături şi sperăm să menţinem tonusul bun al relaţiilor noastre", a spus ministrul de externe al României.

Vlad Filat a menţionat că în ultimii doi ani relaţiile bilaterale s-au dezvoltat ascendent şi şi-a exprimat speranţa că acest ritm va fi menţinut şi în continuare.

Referitor la şedinţa comună a guvernelor Republicii Moldova şi României, preconizată pentru luna iunie la Galaţi, Vlad Filat a subliniat că aceasta va constitui un prilej pentru efectuarea unui bilanţ al raporturilor bilaterale, realizărilor şi perspectivelor de cooperare între cele două state, inclusiv în contextul integrării europene a Republicii Moldova.

Teodor Baconschi s-a întâlnit vineri şi cu ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă. În timpul unei conferinţe comune de presă, şeful diplomaţiei moldovene a declarat că România sprijină parcursul european al Republicii Moldova într-o manieră exemplară şi că relaţiile dintre cele două state "au cunoscut o dezvoltare fără precedent, cum este normal să se dezvolte relaţiile dintre vecini".

Şi şeful diplomaţiei române s-a arătat satisfăcut de dinamica relaţiilor româno-moldovene din ultimele 18 luni şi şi-a exprimat speranţa ca, după alegerile locale din 5 iunie, să fie consolidată stabilitatea politică internă din Republica Moldova. "Sperăm ca alegerile locale să consolideze stabilitatea politică internă astfel ca guvernul să poată finaliza reformele aşteptate de UE", a declarat ministrul român. El a mai arătat că stabilitatea politică internă şi coerenţa forţelor democratice reprezintă o condiţie de bază pentru avansarea dialogului Republicii Moldova cu UE în vederea liberalizării regimului de vize sau semnării acordului de comerţ liber.

Teodor Baconschi se află de joi într-o vizită în Republica Moldova. În prima zi a vizitei, el a participat la inaugurarea Biroului consular al României la Ungheni. Programul vizitei mai prevede întrevederi cu vicepremierul Eugen Carpov, responsabil pentru procesul de reintegrare a Republicii Moldova, precum şi cu alţi lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană - Mihai Ghimpu (Partidul Liberal) şi Dumitru Diacov (Partidul Democrat). Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a participat şi la Forumul Societăţii Civile de pe cele două maluri ale Prutului.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…