România

Invenţii româneşti prezentate în cadrul Parlamentului European

Sediul din Bruxelles al Parlamentului European a găzduit marţi seară vernisajul expoziţiei "Progresul UE prin invenţii româneşti", organizată de europarlamentarul Petru Luhan împreună cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

În cadrul expoziţiei, deschisă până pe 26 mai, sunt prezentate 20 dintre cele mai reprezentative invenţii româneşti premiate în cadrul saloanelor internaţionale de invenţii şi care vor contribui la îndeplinirea obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru anul 2020, cu efecte economice de mare impact.

Printre invenţiile expuse la Bruxelles se numără o instalaţie care asigură diminuarea consumului de gaz natural cu cel puţin 12% faţă de alte instalaţii similare, o compoziţie de amestec ciment-polimer pentru pavat drumuri şi şosele care are un preţ cu până la 40% mai scăzut decât infrastructurile rutiere tradiţionale şi o durată de viaţă de până la 40 de ani, un hyper CD-ROM capabil să stocheze 10 Terra Bytes, considerat a aduce o nouă revoluţie în stocarea datelor.

"Avem nevoie de recunoaşterea valorii invenţiilor româneşti în plan european, dar mai ales de sprijinirea inventatorilor români în promovarea rezultatelor acestora. Mediul politic naţional şi european trebuie să susţină mai mult inovarea, mai ales având în vedere faptul că până în 2020 fiecare stat membru trebuie să aloce 3% din PIB pentru investiţiile în cercetare-dezvoltare şi inovare", a spus eurodeputatul Petru Luhan.

Raluca-Ioana van Staden, care a creat, împreună cu soţul ei Jacobus Frederick van Staden, un dispozitiv ce poate detecta cancerul în 6 minute, a declarat pentru Agerpres că speră ca "lumea ştiinţifică europeană să aibă foarte mare încredere de acum încolo că şi noi putem obţine rezultate foarte bune". Soţii Van Staden, de la Institutul naţional de cercetare-dezvoltare pentru electrochimie şi materie condensată Timişoara, au obţinut anul trecut la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva medalia de aur şi Marele premiu din partea Asociaţiei Europene a Inventatorilor.

O altă invenţie este cea a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică (ICPE-CA), care constă într-un conductor electric aerian cu autoprotecţie la depunerile de chiciură şi gheaţă, utilizabil în transportul energiei electrice pe liniile de înaltă tensiune. Calitatea conductorului nou propus prin invenţia ICPE-CA este aceea că pe el nu se depune chiciură şi gheaţă indiferent de condiţiile de temperatură, de aceea nu implică un consum suplimentar de energie.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…