România

Emil Boc: România a redevenit locul unde merită să investeşti

România a redevenit locul unde merită să investeşti, având în prezent stabilitate macro-economică, politică, guvernamentală, a coaliţiei guvernamentale şi a ieşit din recesiune, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, în discursul susţinut la deschiderea celei de-a opta ediţii a conferinţei financiare internaţionale organizate de Forum Invest, în parteneriat cu Banca Naţională a României.

"România a redevenit locul unde se poate investi şi locaţia unde merită să investeşti în acest moment. (...) Chiar dacă mai există nori, drumul este acela al ieşirii din furtună", a spus primul-ministru, care s-a declarat de un "optimism prudent" în privinţa perspectivelor economice ale României pentru perioada următoare.

Emil Boc a susţinut că România poate în perioada următoare şi să iasă din criză şi să plece pe drumul consolidării economice datorită corelării în ultimii doi ani a politicilor fiscal-bugetare ale Guvernului cu cele monetare ale BNR, care au restabilit echilibrele macro-economice.

El a arătat că îşi bazează optimismul pe patru argumente: reformele adoptate de Guvern cu scopul modernizării statului, dar şi ajustării deficitelor structurale, faptul că s-a reuşit finalizarea cu succes a acordului cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, potenţialul de investiţii mai ridicat prin creşterea resurselor alocate de la buget, a celor provenite din fonduri europene, dar şi prin lansare de proiecte de parteneriat public-privat, precum şi privatizarea unor pachete minoritare de la companii de stat, ca şi reforma de eficientizare care va fi demarată în acest sector.

Premierul a spus că potenţialul României este crescut în prezent şi datorită faptului că s-a reuşit direcţionarea inclusiv de la buget a mai multor fonduri pentru investiţii şi crearea de noi locuri de muncă. Astfel, dacă în 2010 s-a alocat de la buget suma de 33 miliarde lei pentru investiţii, anul acesta suma este de 35 miliarde de lei, reprezentând un procent în PIB mai mare chiar şi decât în 2008, anul de maximă creştere economică al ultimului deceniu, iar pentru 2012 suma va fi de 45 miliarde de lei, a declarat şeful Guvernului.

La aceasta se adaugă şi proiectele europene aflate în derulare în prezent în valoare totală de peste 13 miliarde de euro, precum şi instrumentul parteneriatului public-privat, România având în prezent o lege în domeniu, precum şi o listă de 20 de proiecte anunţate deja de Guvern.

"Am încredere că, prin corelarea în interes public a politicilor fiscal-bugetare cu politicile monetare ale BNR, vom reuşi chiar în condiţii internaţionale incerte, care nu depind de noi, să asigurăm stabilitatea economică şi să avem această creştere economică prognozată de 1,5-2% anul acesta, 3,5-4% în 2012. Pentru asta am asigurarea colegilor mei din Guvern că măsurile pe care le vom propune şi le vom promova vor fi în consonanţă cu aceste lucruri pe care le-am enunţat", a concluzionat premierul Boc.

Cea de-a VIII-a ediţie a Forumului Financiar se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 24-26 mai. La eveniment participă peste 400 de delegaţi, înalţi oficiali din peste 15 ţări europene dar şi din Asia şi SUA, bancheri de prestigiu, lideri de companii şi jurnalişti internaţionali. Printre participanţi se află şi celebrul economist Nouriel Roubini, aflat pentru a doua oară la Bucureşti, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a Serbiei, Bojan Markovic.

Principalele subiecte de pe agenda evenimentului se referă la inflaţia în economia ţărilor central şi sud-est europene, instrumentele de finanţare a proiectelor din sectoarele-cheie ale economiei şi soluţiile de revitalizare a sectorului bancar comercial.

 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Secretarului de stat pentru afaceri europene din MAE, Iulia Matei, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

19.11.2019

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat, la 19 noiembrie 2019, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG). Agenda discuțiilor a inclus Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, pregătirea reuniunii Consiliului European din 12-13 …

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…