România

"Bookfest", la cea de-a şasea ediţie

Cea de a şasea ediţie a Salonului internaţional de carte "Bookfest", care se desfăşoară în perioada 25 - 29 mai, s-a deschis miercuri dimineaţă, la complexul expoziţional Romexpo din Bucureşti, reunind scriitori, editori, personalităţi ale culturii româneşti şi internaţionale, jurnalişti şi prieteni de toate vârstele ai vedetei salonului - Cartea.

"Bookfest reprezintă, iată, un semn de continuitate, care durează de o bună bucată de vreme", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), organizatorul evenimentului, Grigore Arsene, care a menţionat că şi la această ediţie vor fi prezente toate marile edituri care vor propune lansări importante ale unor autori cunoscuţi.

El a mai spus că a fost ocupat tot spaţiul pus la dispoziţie de organizatori, fiind înscrise peste 100 de edituri, printre care se numără casele editoriale Humanitas, Polirom, Curtea Veche, RAO, Corint, Paralela 45, Ars Docendi, Niculescu, All, Herald, Tracus Arte, Adevărul Holding, Vinea.

După găzduirea cu succes a Spaniei în 2010, în calitate de invitat special, ediţia din 2011 se bucură de prezenţa Ungariei, de care România este legată prin vechi tradiţii de dialog cultural, printr-o largă simbioză culturală, prin existenţa unei elite de traducători în cele două ţări, a afirmat, în conferinţa de presă dedicată anunţării evenimentului, Grigore Arsene.

Potrivit directorului Centrului Cultural Ungar din Bucureşti, Bretter Zoltan, graţie comunicării permanente dintre cele două culturi, o adevărată "reţea culturală", cei mai importanţi scriitori maghiari vor fi prezenţi anul acesta la Salonul de carte "Bookfest". Printre aceştia se numără autorii maghiari Peter Esterhazy, Adam Bodor, Peter Nadas, dar şi traducătoarea Anamaria Pop, cărora li s-au adăugat scriitorii Nonas Andras şi Bartis Attila, considerat de critici "cel mai în vogă tânăr scriitor maghiar", precum şi traducătoarea Kozsta Gabriella.

De asemenea, vor fi prezenţi la Bucureşti redactori de carte sau ai unor reviste literare, dornici să publice pe piaţa literară ungară scriitori români, a spus Bretter Zoltan.

În conferinţa de presă dedicată anunţării participării Ungariei la Bookfest, directorul Centrului Cultural Ungar din Bucureşti a mai informat că, în ziua deschiderii salonului, va fi organizat "Forumul Dunării", iar în cea de-a doua zi a târgului Mircea Cărtărescu va participa la lansarea cărţii sale "Enciclopedia zmeilor", tradusă în limba maghiară, evenimente la care va fi prezent secretarul de stat pentru cultură din Ministerul Resurselor Naţionale din Ungaria, Szocs Geza.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Secretarului de stat pentru afaceri europene din MAE, Iulia Matei, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

19.11.2019

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat, la 19 noiembrie 2019, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG). Agenda discuțiilor a inclus Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, pregătirea reuniunii Consiliului European din 12-13 …

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…