România

Teodor Baconschi: România sprijină parcursul european al Ucrainei

România sprijină parcursul european al Ucrainei şi va acţiona constructiv pentru obţinerea unor progrese în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii ucraineni, a declarat, miercuri, ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, în conferinţa comună cu omologul de la Kiev, Konstantin Griscenko, aflat într-o vizită oficială la Bucureşti.

"România sprijină parcursul european al Ucrainei şi va acţiona ca un partener constructiv în obţinerea unor progrese în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii ucraineni. Încurajăm Ucraina în acest proces şi ne simţim parteneri", a afirmat şeful diplomaţiei române.

Potrivit oficialului român, în cadrul discuţiilor au fost abordate stadiul şi perspectivele cooperării bilaterale şi regionale, chestiuni legate de perspectiva europeană a Ucrainei, subiecte de securitate, inclusiv energetică şi, totodată, posibilitatea de a intra într-o nouă etapă în relaţia româno-ucraineană prin actualizarea cadrului juridic bilateral.

"Ne-am exprimat decizia comună de a intensifica dialogul politic în 2011, de a moderniza şi eficientiza toate formatele de cooperare existente. În această logică, întrunirea Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică va fi extrem de binevenită", a evidenţiat ministrul Baconschi.

Alte subiecte discutate au fost cooperarea regională, cu precădere în zona Mării Negre, în cadrul OCEMN, şi în ceea ce priveşte Strategia UE pentru regiunea Dunării. "Instrumentul Politicii Europene de Vecinătate este iarăşi o oportunitate bilaterală de care trebuie să profităm. Economiile noastre au nevoie de o cooperare transfrontalieră cât mai dinamică", a spus ministrul român.

El a menţionat că au fost abordate şi chestiuni de securitate privitoare la evoluţiile actuale din domeniu, incluzând conflictele îngheţate şi Transnistria, precum şi securitatea energetică. "Am convenit o coordonare politică mai strictă pe aceste chestiuni", a precizat Baconschi.

De asemenea, el i-a mulţumit omologului ucrainean pentru deschiderea arătată faţă de un eventual sprijin în evacuarea unor cetăţeni români din Libia după ce MAE român a luat decizia închiderii Ambasadei de la Tripoli.

La rândul său, Konstantin Griscenko a afirmat că "la ora actuală sunt toate posibilităţile pentru a da un nou impuls şi a duce la o dimensiune nouă pentru relaţiile bilaterale", el evidenţiind creşterea schimburilor comerciale care a deschis o perspectivă pozitivă în relaţiile economice dintre cele două ţări.

Oficialul ucrainean a mulţumit Guvernului României pentru participarea la evenimentele care s-au desfăşurat la Kiev cu ocazia comemorării a 25 de ani de la tragedia de la Cernobîl, precum şi pentru aportul financiar acordat de România în vederea realizării proiectelor de la Cernobîl.

Totodată, ministrul ucrainean a mai menţionat că l-a invitat pe omologul Teodor Baconschi să efectueze o vizită în Ucraina.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…