România

Strategia UE pentru regiunea Dunării reprezintă o şansă pentru România

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, consideră că Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării reprezintă o şansă pentru ţara noastră, care nu trebuie ratată. Prezent, marţi, la "Alba Iulia Business Forum - Oraşe şi regiuni inteligente şi durabile", Teodor Baconschi a declarat că Strategia UE pentru Dunăre nu va rezolva toate problemele regiunii.

"Dar cu cele circa 40 de miliarde de euro fonduri structurale accesibile care se vor grupa sub umbrela strategiei, va fi şi pentru noi mai simplu să accedem la aceşti bani şi să profităm pentru a moderniza infrastructura portuară pe Dunăre, să obţinem un mediu mai curat şi pentru a spori, totodată, traficul de mărfuri pe Dunăre, adică navigabilitatea fluviului. (...) Pentru România e o şansă, nu avem dreptul să o ratăm", a afirmat ministrul Afacerilor Externe.

Acesta şi-a exprimat speranţa că această oportunitate unică pentru dezvoltarea regională din România nu va fi irosită.

"Un start bun avem deja prin efortul mai multor entuziaşti şi cred că va trebui să alocăm şi resurse financiare, dar mai ales resurse umane şi de creativitate pentru ca tot ce facem în termeni de comunicare publică, de popularizare a Strategiei Dunării, să ajungă la comunităţile locale", a mai spus ministrul.

Potrivit acestuia, în următorii zece ani, 14 state riverane vor putea, "prin conlucrare şi accesarea fondurilor legate de Strategie, să se dezvolte împreună, să-şi reducă decalajele, să nu mai facă din Dunăre o frontieră care separă naţiuni şi grupuri, culturi, limbi, ci să devină mai degrabă o punte de legătură între toţi membrii şi, deocamdată, nonmembrii UE".

Ministrul a spus că el crede în Strategia Dunării, fiind unul dintre proiectele cu care s-a identificat, "căruia i-a dedicat deja ceva energie".

"Mă bucur că începem cu dreptul şi Alba Iulia este deja un reper în această dinamică europeană. Sigur că nişte răutăcioşi au şi început să se întrebe dacă se face un canal între Alba Iulia şi Dunăre. O întrebare fără sens, pentru că vorbim de 14 state dunărene, nu vorbim doar de o salbă de porturi, mai mult sau mai puţin deteriorate, ci despre 14 state, membre UE şi nonmembre UE, care, împreună, în următorul deceniu, se vor angaja să definească această macroregiune economică centrală europeană aducând, nu doar comunităţilor riverane, ci statelor lor în ansamblu, mai multă prosperitate, cooperare regională transfrontalieră şi, totodată, mai multă unitate europeană aprofundată", a precizat demnitarul.

Teodor Baconschi a subliniat că strategia va fi adoptată de Consiliul European la 24 iunie.

"Am intrat deci în linie dreaptă către colectarea şi implementarea proiectelor selecţionate pe cele 11 axe prioritare", a adăugat acesta.

Alba Iulia Business Forum - "Smart and sustainable cities and regions" este un eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Institutul World Trade Center şi Fundaţia Steinbeis din Baden-Württemberg.

Au participat la Forum coordonatori naţionali ai Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, coordonatori de domenii prioritare, reprezentanţi ai altor instituţii comunitare.

Strategia UE pentru Regiunea Dunării s-a născut la iniţiativa României şi Austriei în 2008, printr-o scrisoare comună a miniştrilor de externe ai celor două state membre UE. În iunie 2009, Consiliul European a aprobat iniţiativa privind Strategia Dunării ca pe un proiect european şi a solicitat Comisiei Europene elaborarea unei Strategii până la sfârşitul anului 2010. În ianuarie 2010, Comisia Europeană a iniţiat un amplu proces de consultare publică pe tema Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

Strategia UE pentru regiunea Dunării se referă în principal la 14 ţări, dintre care 8 sunt state membre (România, Germania, Austria, Ungaria, Republica Cehă, Republica Slovacă, Slovenia şi Bulgaria), iar 6 sunt ţări din afara UE (Croaţia, Serbia, Bosnia, Muntenegru, Ucraina şi Republica Moldova).

Strategia UE pentru Regiunea Dunării reprezintă un model de cooperare regională la nivel european care implementează noul concept de coeziune teritorială inclus în Tratatul de la Lisabona.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…