România

Teodor Baconschi a discutat la Londra despre stimularea investiţiilor britanice în România

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a discutat luni la Londra cu omologul său britanic, William Hague, modalităţile concrete de stimulare a schimburilor comerciale bilaterale şi a investiţiilor britanice în România, confirmându-se trendul pozitiv al acestora în ultimii ani.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, vizita şefului diplomaţiei a permis o analiză aprofundată a stadiului relaţiilor bilaterale şi a cooperării în plan european şi internaţional, pentru consolidarea şi dinamizarea Parteneriatului strategic româno-britanic.

"Avem o agendă de cooperare ambiţioasă, foarte dinamică, ce reconfirmă obiectivele Parteneriatului strategic dintre ţările noastre. Sunt optimist că aceste obiective se vor reflecta în acest an în schimburi economice robuste şi noi investiţii pentru creşterea competitivităţii economiei româneşti", a declarat ministrul Baconschi, potrivit sursei citate.

Referitor la priorităţile europene, au fost evaluate obiectivele comune în cadrul agendei UE de creştere economică şi de stimulare a competitivităţii, precum şi poziţionarea faţă de perspectiva financiară a UE post-2013. Ambele ţări susţin concretizarea pieţei interne, promovarea competitivităţii şi inovării şi susţinerea mediului de afaceri.

Cei doi miniştri au exprimat susţinerea pentru iniţiativele regionale ale UE destinate Balcanilor de Vest şi Vecinătăţii Estice, în special ale Parteneriatului Estic. În acest context, ministrul român de Externe a apreciat progresele înregistrate de Republica Moldova în parcursul său către UE şi a solicitat susţinerea partenerilor britanici pentru proiectele europene destinate acestei ţări, evidenţiază comunicatul menţionat.

Oficialii au subliniat totodată nevoia de promovare a unei agende europene cuprinzătoare şi vizionare către partenerii de cooperare din vecinătatea sudică. Pe această dimensiune, au fost trecute în revistă evoluţiile din spaţiul sud-mediteranean. Ca aliaţi, România şi Regatul Unit au un interes comun pentru o evoluţie democratică şi stabilă a regiunii. Cei doi miniştri şi-au exprimat deplina încredere în succesul operaţiunilor în Libia.

În legătură cu participarea celor două ţări la operaţiunile din Afganistan, a fost recunoscută excelenta colaborare bilaterală în plan politic şi militar şi au fost evaluate perspectivele continuării acestei colaborări în procesul de reconstrucţie şi tranziţie.

În cadrul vizitei la Londra, ministrul Baconschi s-a întâlnit şi cu Greg Hands, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie pentru România şi secretar parlamentar al ministrului de Finanţe, căruia i-a transmis solicitarea de sprijin privind eliminarea de către Regatul Unit a restricţiilor pentru lucrătorii români.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…