România

România şi Elveţia sărbătoresc centenarul stabilirii relaţiilor diplomatice

Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ambasada Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti au vernisat marţi, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), o expoziţie de documente diplomatice şi fotografii pentru celebrarea împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, în 1911.

La eveniment au fost prezenţi Teodor Baconschi, ministrul afacerilor externe, Helene Budliger Artieda, secretar de stat la Departamentul Federal Elveţian al Afacerilor Externe, şi Livio Hürzeler, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti.

"Relaţiile economice sunt remarcabil de dinamice, Elveţia este al optulea investitor străin în România. Aşteptăm noi investiţii elveţiene în ţara noastră. Între timp, suntem datori să exprimăm gratitudinea faţă de Guvernul elveţian, care în programul său de asistenţă pentru noile state membre a alocat un grant de 181 de milioane de franci elveţieni", a declarat ministrul Baconschi.

El a evocat şi relaţiile culturale, interacademice, intelectuale dintre cele două societăţi, care sunt, de asemenea, extrem de bogate, având în vedere că principalii reprezentanţi ai culturii născute în Alpii elveţieni au fost traduşi în româneşte şi avangarda română s-a instalat la Zurich, fapt probabil uitat care ar mai trebui readus în actualitate, după cum a arătat şeful diplomaţiei.

Totodată, el a arătat că de această relaţie profită ambele ţări, fiind dorită în ambele relaţii strângerea legăturilor, mai ales în domeniul economic fiind nevoie de mai multă consistenţă.

"Relaţia noastră are o valoare pedagogică, întrucât atunci când spunem Elveţia, spunem şi calitate, lucru bine făcut, seriozitate şi am sentimentul că aceste valori ne sunt mai necesare ca oricând", a spus ministrul Baconschi, amintind, cu titlu anecdotic, că în anii "20 un expatriat elveţian, Julien Peter, a ajuns primar al Bucureştiului".

Helene Budliger Artieda a subliniat cooperarea la nivel politic dintre cele două capitale, arătând că în ultimii 5 ani au fost 18 vizite la nivel de miniştri.

"Anul acesta vor avea loc de asemenea întâlniri importante. Preşedintele Confederaţiei, doamna Micheline CalmyRey, va face o vizită oficială în România la 30 iunie 2011, iar la sfârşitul anului consilierul federal responsabil pentru Justiţie şi Poliţie, doamna Simonetta Sommaruga, se va întâlni cu omologul român la Bucureşti", a specificat oficialul elveţian.

"În ultimii 21 de ani, România şi Elveţia şi-au intensificat considerabil relaţiile bilaterale, caracterizate prin numeroase contacte politice şi schimburi economice în constantă creştere şi o colaborare fructuoasă în domeniile culturii şi ştiinţei. De exemplu, volumul schimburilor comerciale a crescut de la 100 de milioane, în 1990, la peste un miliard de franci elveţieni în anul 2010, ceea ce înseamnă o creştere de zece ori", a spus Budlieger Artieda.

Ea a subliniat că Berna susţine aderarea aderarea cât mai repede posibil a României la spaţiul Schengen, amintind de sprijinul concret oferit autorităţilor române pentru îndeplinirea criteriilor de aderare.

La rândul său, ambasadorul Hurzeler a făcut o prezentare a istoricului relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, evocând inclusiv momentul tensionat din 1955 când un grup de reprezentanţi ai diasporei române au ocupat misiunea României la Berna, luând ostatic personalul diplomatic şi cerând în schimb eliberarea deţinuţilor politici din închisorile comuniste.

Ambasadorul elveţian a amintit că în ţara sa şi-au găsit refugiul nume foarte cunoscute ale clasei politice româneşti a timpului, printre care fostul ministru de externe Grigore Gafencu, Raoul Bossy, George Aurelian, Dimitrie Ghika, Stelian Popescu, rabinul Alexandru Safran, cărora li s-au alăturat în anii urmatori, regele Mihai I, prinţesa Ileana, prinţul Nicolae, dar şi mari intelectuali, savanţi şi artişti, printre care pianiştii Dinu Lipatti şi Clara Haskil, etnomuzicologul Constantin Brăiloiu ş.a.m.d.

Ambasadorul Hurzeler a mai arătat că în acest an vor continua evenimentele de mare anvergură - expoziţii, concerte, organizate de misiunea diplomatică elveţiană pentru a celebra centenarul stabilirii relaţiilor diplomatice.

Relaţiile diplomatice dintre România şi Confederaţia Elveţiană au fost stabilite în 1911 la nivel de legaţie şi ridicate la rang de ambasadă la 24 decembrie 1962.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…