România

Ben Knapen: Sunt impresionat de rezultatele social-economice şi financiare ale Guvernului României

Realizările social-economice şi financiare ale Guvernului României pe fondul crizei economice sunt impresionante şi ar fi bine ca FMI să fie în acest moment la fel de mulţumit şi de alte ţări cum este în privinţa României, a declarat, miercuri, ministrul olandez al afacerilor europene, Ben Knapen, după întrevederea cu şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi.

"Sunt impresionat de realizările social-economice şi financiare ale Guvernului dumneavoastră. Ştiu că aţi avut, ca şi noi, dificultăţi cu criza financiară. Aţi avut un balon înainte de criză, iar când ai o mare creştere economică înainte de criză apoi trebuie făcute corecţii, iar Guvernul României a făcut-o într-un mod curajos, cifrele sunt bune şi ar fi bine ca FMI să fie mulţumit de toate ţările cu care lucrează în aceeaşi măsură în care este mulţumit de România în acest moment. Cred că faceţi multe lucruri bune", a spus oficialul olandez.

El a precizat că ultima oară a vizitat România în 1991 şi s-a declarat impresionat şi de progresele văzute în Bucureşti, care este în prezent "un oraş european modern".

De asemenea, Ben Knapen a arătat că România este un partener foarte important pentru Olanda, relaţiile bilaterale intense bazându-se nu doar pe schimburile comerciale şi financiare, ci şi pe puternicele legături umane formate în anii "90 când mulţi voluntari olandezi "au adunat bani pentru a-i ajuta pe orfanii şi săracii din România".

"Acum nu mai aveţi nevoie de asta pentru că v-aţi dezvoltat, dar conexiunile şi relaţiile umane există încă", a spus ministrul olandez.

Totodată, acesta şi-a exprimat aprecierea şi faţă de activitatea României în NATO, unde reuşeşte să fie un partener important pentru că ia "decizii rapide". "Suntem geloşi pe rapiditatea cu care acţionaţi în NATO", a spus Knapen, oferind exemplul participării militare a României la misiunea din Afganistan şi adăugând condoleanţe pentru pierderile din ultimele zile suferite de soldaţii români în acest teatru de operaţii. Potrivit lui Knapen, România este un "partener activ şi inspirat" şi în cadrul UE şi, deşi este un membru nou, a adus "o perspectivă proaspătă şi interesantă" în dezbaterile europene.

La rândul său, ministrul Baconschi şi-a exprimat satisfacţia pentru că relaţia dintre România şi Olanda este foarte consistentă la nivel politic şi economic. "Sunteţi primul nostru investitor străin, avem 6 miliarde de euro de investiţii olandeze în România, iar comunitatea de afaceri româno-olandeză pe care o veţi întâlni astăzi este mulţumită, aşa cum mi-au spus direct, de business-ul pe care îl face în România. Schimburi comerciale sunt de 2,7 miliarde euro, cu o balanţă încă defavorabilă României", a evidenţiat şeful diplomaţiei române. El a amintit şi de strategia Guvernului cu comunitatea de afaceri olandeză din România pentru a promova în Olanda oportunităţile de investiţii din ţara noastră.

În ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen, ministrul Baconschi a arătat că subiectul este unul în "divergenţă" între România şi Olanda, adăugând că a fost discutat miercuri "cu toată francheţea". "Domnul ministru mi-a explicat sensibilitatea unei părţi din opinia publică olandeză faţă de chestiunea migraţiei legale, a corupţiei, a crimei organizate. Părerea mea este că în continuare trebuie să tratăm separat Schengen şi reforma justiţiei, sunt două subiecte separate, guvernate de norme proprii şi dacă se face un amalgam cred că persistăm într-o lipsă de soluţii", a apreciat şeful diplomaţiei române.

Cei doi oficiali au trecut în revistă în cadrul întrevederii de miercuri şi subiecte de pe agenda europeană: Politica de Coeziune, Politica Agricolă Comună, Strategia UE pentru regiunea Dunării, realizarea unei conexiuni între Rotterdam şi Constanţa. "Şi totodată i-am spus domnului ministru că ne interesează ca în ciuda evoluţiilor din aria mediteraneeană să păstrăm un bun echilibru între atenţia politică acordată Politicii de Vecinătate în Est, Parteneriatului Estic şi mobilizarea instrumentelor europene pentru gestionarea situaţiei din sudul continentului", a mai menţionat şeful diplomaţiei române.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…