România

O expoziţie de fotografii din Delta Dunării deschide anul României la Donau-Auen din Austria

Anul dedicat României la parcul naţional "Donau-Auen" (Luncile Dunării) din Austria, situat între Viena şi Bratislava, a debutat duminică, printr-o sărbătoare care a inclus o expoziţie de fotografii din Delta Dunării şi un concert al renumitului ansamblu folcloric "Cindrelul - Junii Sibiului".

Evenimentul, organizat în parteneriat de Ambasada României în Austria, Institutul Cultural Român de la Viena, Autoritatea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi administraţia Parcului Naţional "Donau-Auen", a avut loc în incinta castelului din localitatea Orth an der Donau, într-un cadrul natural foarte plăcut, înconjurat de păduri, un loc tradiţional de petrecere a timpului liber pentru localnici şi vienezi, dar care atrage şi numeroşi turişti. Duminică, în jur de o mie de vizitatori, printre care multe familii cu copii, au ales să răspundă invitaţiei lansate de administraţia parcului cu prilejul Sărbătorii Dunării.

Expoziţia de fotografii, sugestiv intitulată "Danube Delta - Images from the youngest land of the old Europe", a fost onorată de prezenţa unor oficiali români şi austrieci, printre care s-au numărat Silvia Davidoiu, ambasadorul român la Viena, Herbert Nowohradsky, deputat în landul Niederoesterreich, care a luat cuvântul în numele guvernatorului Erwin Proell, Johann Mayer, primarul localităţii. Din partea celor doi parteneri în proiectul "DANUBEPARKS" au fost prezenţi Carl Manzano, directorul Parcului "Donau-Auen", şi Alina Codreanu, consilier în cadrul Autorităţii Biosferei Delta Dunării.

Toţi cei care s-au adresat publicului la lansarea expoziţiei au subliniat importanţa Dunării ca element de legătură între ţările pe care le traversează şi, în acest context, a reţelei de zone protejate şi parcuri naţionale aflate de-a lungul fluviului. Ambasadorul Silvia Davidoiu a apreciat că astfel de iniţiative pot constitui şi un impuls pentru ceea ce se poate realiza prin Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, recent aprobată de statele membre.

După cum a precizat ambasadorul român pentru Agerpres, manifestări informale de acest gen, adresate unui public larg cum a fost cel prezent duminică la Sărbătoarea Dunării de la Orth an der Donau, sunt extrem de bine-venite şi pentru promovarea imaginii României în Europa. Şi din punctul de vedere al directorului parcului, Carl Manzano, evenimentul a constituit un succes.

Expoziţia, ale cărei fotografii au selectate în urma unui concurs, va rămâne deschisă până la 15 noiembrie.

Evenimentul de duminică va fi urmat de un amplu festival românesc, care va aduce laolaltă, tot la Orth an der Donau, în ziua de 4 septembrie, între alţii, autorităţile partenere în cadrul proiectului, ansambluri folclorice, maeştri culinari.

"DANUBEPARKS" este un proiect în cadrul Programului de Cooperare Transnaţională Europa de Sud-Est 2007-2013, dezvoltat pe baza partenariatului existent între zonele protejate şi parcurile naţionale situate de-a lungul Dunării, care au luat iniţiativa de a se constitui într-o reţea. Obiectivele proiectului, la care participă parteneri din nouă ţări, printre care şi România, sunt extinderea cooperării, coordonării şi integrării în această zonă, cu accent pe protejarea speciilor şi a mediului înconjurător, administrarea moştenirii naturale şi culturale în şi dincolo de zonele protejate, promovarea turismului ecologic.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…