România

Bogdan Aurescu: Consolidarea componentei economice, prioritatea preşedinţiei române a OCEMN

Consolidarea componentei economice a Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră /OCEMN/ va fi prioritatea absolută a preşedinţiei în exerciţiu a acesteia, preluată de România, pentru şase luni, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru cotidianul turc Hurriyet Daily News & Economic Review, publicat în ediţia de miercuri.

"OCEMN oferă un mediu instituţional util şi momentul este oportun pentru a identifica şi folosi bine acele instrumente practice care pot face ca organizaţia să fie principalul motor de cooperare economică şi afaceri din regiune. Desigur, acest lucru va spori relevanţa OCEMN pentru toate statele membre. Prin urmare, prioritatea imperativă a preşedinţiei române a OCEMN va fi consolidarea componentei economice a organizaţiei şi ameliorarea proiectelor acesteia, în conformitate cu resursele financiare existente", a afirmat Aurescu.

Oficialul român a precizat pentru ziarul menţionat că alegerea motto-ului României "construirea durabilităţii şi consolidarea angajamentelor" încearcă să demonstreze hotărârea Bucureştiului în direcţia unei abordări mai orientate spre proiecte din OCEMN şi promovarea de acţiuni comune.

"Noi considerăm că, în contextul în care lumea devine din ce în ce mai interconectată din punct de vedere economic iar comunicarea globală şi reţelele de transport traversează tot mai mult regiunea noastră, ar trebui să încercăm să cuplăm aceste evoluţii cu activitatea noastră curentă în OCEMN", a precizat Aurescu.

Hurriyet aminteşte că OCEMN coordonează în prezent două proiecte majore - "Black Sea Ring Highway" /BSRH, Autostrada Riverană Mării Negre/ şi Motorways of the Sea /MoS, Autostrăzile Mării/. Potrivit lui Aurescu, circumstanţele particulare ale statelor membre în OCEMN, toate având un gen de relaţii contractuale cu Uniunea Europeană, oferă potenţialul de a fuziona cele doua proiecte majore de infrastructură cu politica UE.

"De fapt, pilonul geografic al Reţelei Trans-europene, sau TEN-T, conceptul de bază, intenţionează să conecteze nodurile importante din cadrul UE de infrastructura corespunzătoare din ţările şi regiunile învecinate, astfel că pieţele aflate dincolo de graniţele Uniunii sunt legate de aceasta. Oportunităţile oferite de instrumentele financiare europene sunt adecvate pentru fundamentarea obiectivului de dezvoltare a infrastructurii în regiunea Marii Negre", a spus Aurescu.

Printre priorităţile preşedinţiei române se numără şi recunoaşterea potenţialului OCEMN ca platformă de dialog. Aurescu a amintit că organizaţia este uneori afectată de interese politice divergente ale statelor membre, sau de probleme nesoluţionate şi conflicte între unele dintre ele. El a apreciat că, faptul că organizaţia reuneşte la aceeaşi masă reprezentanţi din toate aceste state este unul dintre elementele care conferă putere şi vitalitate OCEMN şi rolului acesteia de platformă pentru discuţii şi dialog. "În scopul de a face uz din plin de această caracteristică, pe care o percepem ca o valoare adăugată, trebuie să dezvoltăm cultura dialogului în cadrul OCEMN, în contextul în care România consideră că însăşi baza cooperării este dialogul", a explicat Aurescu.

"În conformitate cu documentele noastre statutare, care trebuie să fie strict respectate, credem că este responsabilitatea tuturor statelor membre de a dezvolta dialogul bilateral şi multilateral, în scopul de a consolida cooperarea în cadrul organizaţiei şi, în acelaşi timp, de a utiliza cadrul organizaţiei pentru a ajuta la îmbunătăţirea şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Acest lucru serveşte obiectivului dublu de creştere a cooperării economice şi de creare a unui impact pozitiv asupra relaţiilor dintre guvernele tuturor statelor membre", a spus oficialul român.

În opinia lui Aurescu, regiunea Mării Negre este o zonă strategică în care multe interese politice şi economice se intersectează şi în care rolul UE în promovarea stabilităţii şi securităţii a crescut rapid în ultimii ani. UE este deja un actor direct în regiune. În acelaşi timp, UE are statutul de observator în cadrul OCEMN, a amintit Aurescu.

"Evident, în calitate de stat membru al UE în regiune, România acordă o atenţie deosebită consolidării cooperării regionale în cadrele dezvoltate de UE, în cooperare cu ţările din regiune: Politica Europeană de Vecinătate, Parteneriatul Estic şi Sinergia Mării Negre. În acest context, suntem optimişti cu privire la viitorul interacţiunii UE-OCEMN, care trebuie să atingă potenţialul maxim", a subliniat Aurescu.

Intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona a oferit noi oportunităţi de cooperare consolidată UE-OCEMN iar părţile ar trebui să găsească modalităţi de a beneficia de acest nou context favorabil, a mai spus Aurescu. "Există spaţiu din plin pentru această interacţiune. Interesul ţărilor din regiune şi al celor din UE coincide în mod fericit într-o serie de domenii-cheie: schimbările climatice, redresarea din criza economică şi financiară, şomajul, migraţia, mediul şi depoluarea bazinelor maritime, interconectarea reţelelor energetice. Având în vedere aceste interese concordante şi anvergura geografică, este clar că sunt necesare răspunsuri puternice, eficiente şi coordonate. Acest lucru se poate realiza numai prin cooperarea extinsă a tuturor ţărilor din regiune şi oferă oportunităţi de a dezvolta în continuare cooperarea UE-OCEMN", a detaliat oficialul român.

Aurescu a concluzionat că, în opinia sa, România va beneficia de sprijinul tuturor statelor membre în OCEMN pentru ca preşedinţia sa să fie încununată de succes. El a amintit că anul viitor organizaţia va celebra aniversarea a 20 de ani de existenţă, iar România este hotărâtă să contribuie la un bilanţ pozitiv al activităţilor OCEMN în 2012.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, efectuează joi, 20 ianuarie, o vizită de lucru la Secretariatul Internaţional Permanent (PERMIS) al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) de la Istanbul.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…