România

Traian Băsescu: Ne propunem ca 2011 să fie în materie de politică externă anul românilor

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti că autorităţile de la Bucureşti îşi propun ca 2011 să fie, în materie de politică externă, anul românilor.

”Printre evenimentele pe care poporul român le va marca anul acesta se numără şi aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran. (...) Emil Cioran este un mare scriitor şi filosof român care a creat o operă imensă în afara graniţelor României, mai precis în Franţa. Contribuţia sa la dezvoltarea celor două culturi, română şi franceză - şi prin aceasta, la construirea unei punţi trainice între ţările noastre -, este una deosebită. M-am referit la Emil Cioran, pentru că este un reprezentant de seamă al diasporei, iar 2011 ne propunem să fie, în politica noastră externă, anul românilor", a declarat şeful statului.

În debutul discursului său către, preşedintele Băsescu a făcut o scurtă retrospectivă a evenimentelor care au marcat anul 2010.

"A fost anul unor mari tragedii, de la seismul din Haiti, mareea neagră din Statele Unite, inundaţiile din Pakistan, incendiile din Rusia şi Israel, numeroasele catastrofe aviatice, inclusiv cea în care şi-au pierdut vieţile preşedintele Poloniei şi soţia sa, până la epidemia de holeră din acelaşi foarte greu lovit stat, Haiti. Dar a fost şi anul speranţei pentru cetăţenii moldoveni care şi-au reafirmat încrederea în Coaliţia pro-europeană de la Chişinău, pentru cetăţenii irakieni care au văzut finalul unei îndelungate crize politice, pentru cetăţenii greci şi irlandezi care au simţit solidaritate europeană, dar şi gustul amar al austerităţii economice", a spus Traian Băsescu.

El le-a vorbit diplomaţilor şi despre marile transformări la nivel global, printre care şi faptul că prezenţa Chinei pe piaţa internaţională - care a devenit a doua economie a lumii - este resimţită tot mai puternic.

Preşedintele a subliniat că România va urmări cu precădere în acest an acele obiective de politică externă care au consecinţe directe şi practice asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor. Aderarea la spaţiul Schengen în acest an rămâne un obiectiv major, iar ţara noastră nu poate fi tratată într-o manieră discriminatorie.

”Pentru România, aderarea la Spaţiul Schengen în acest an rămâne un obiectiv major. (...) Într-o uniune de state democratice, aşa cum este UE, regulile stabilite unanim prin reprezentanţii săi trebuie respectate. Vă asigur că suntem la fel de preocupaţi, precum toate celelalte state membre, de asigurarea securităţii frontierelor Schengen", le-a spus preşedintele Băsescu şeflor misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

Şeful statului a completat că România şi-a îndeplinit şi continuă să-şi îndeplinească toate obligaţiile pentru aderarea la Schengen. "România nu poate fi tratată de o manieră discriminatorie, orice altă abordare, orice alte condiţionări ar crea un precedent periculos şi ar avea efecte negative pentru credibilitatea întregii UE", a susţinut Traian Băsescu.

Diplomaţia română va continua să acţioneze pentru liberalizarea accesului cetăţenilor săi pe piaţa europeană a muncii, a declarat preşedintele Băsescu.

"Diplomaţia română va continua să acţioneze pentru liberalizarea accesului cetăţenilor săi pe piaţa europeană a muncii şi contez şi aici pe cooperarea statelor membre. Tot în sprijinul românilor care aleg să trăiască temporar sau permanent în străinătate, vom încerca să introducem votul prin corespondenţă, pentru a le facilita exprimarea opiniei politice. (…)", a declarat şeful statului.

El a menţionat că România va coopera cu partenerii externi pentru tratarea corectă a românilor, fără "generalizări inoportune", dar cu sancţionarea individuală a actelor infracţionale, în baza legii.

Referindu-se la minoritatea romă, Traian Băsescu a reafirmat necesitatea unei abordări la nivel european, "care să faciliteze schimbul de bune practici, identificarea şi implementarea unor proiecte de integrare de succes, utilizarea mai eficientă şi absorbţia îmbunătăţită a fondurilor comunitare pentru proiectele de incluziune socială", adăugând că "principiul liberei circulaţii nu poate fi aplicat restrictiv, pe criterii etnice".

Preşedintele Băsescu a declarat că România va continua eforturile pentru a-şi consolida prezenţa în instituţiile europene, insistând pe aplicarea prevederilor Tratatului de la Lisabona referitoare la includerea în Serviciul European de Acţiune Externă a diplomaţilor din serviciile naţionale.

"Ne vom continua eforturile pentru consolidarea prezenţei noastre în instituţiile europene, pentru a participa activ şi nemijlocit la procesul decizional al Uniunii. În acest scop vom insista pe aplicarea prevederilor Tratatului de la Lisabona referitoare la includerea în Serviciul European de Acţiune Externă a diplomaţilor din serviciile naţionale. Legitimitatea acestui serviciu, capacitatea sa de a identifica obiectivele majore consensuale ale politicii externe europene şi de a adopta decizii favorabile tuturor statelor membre depind de asigurarea unui echilibru între toţi membrii", a afirmat preşedintele.

Şeful statului a punctat faptul că anul 2011 va fi unul al provocărilor majore pentru UE, printre care generarea unei creşteri economice interne echilibrate şi durabile, asigurarea stabilităţii zonei euro şi a Uniunii în general, reducerea diferenţei de productivitate a muncii între Uniune şi statele emergente şi "tratarea cu seriozitate" a efectelor îmbătrânirii populaţiei europene.

"2011 va fi, de asemenea, anul central-european al Uniunii Europene, având în vedere succesiunea preşedinţiilor ungară şi poloneză. Ambele state se pot baza pe sprijinul României în îndeplinirea obiectivelor propuse. Gestionarea crizei economice şi financiare, implementarea Strategiei Dunării, continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene, reformarea politicii agricole comune şi a politicii de coeziune, actualizarea politicii europene de vecinătate prin abordarea coerentă şi integrată a cooperării regionale, impulsionarea şi eficientizarea Parteneriatului Estic reprezintă tot atâtea obiective comune ale României, Ungariei şi Poloniei", a adăugat Băsescu.

El a completat că pentru România anul 2010 a fost unul de consolidare a procesului de integrare europeană, prin finalizarea pregătirilor pentru aderarea la spaţiul Schengen şi prin avansarea de iniţiative proprii în "arena europeană", precum şi prin conturarea profilului de contributor important la misiunile civile ale Uniunii Europene.

Potrivit preşedintelui, un alt obiectiv major vizează securitatea energetică, ţara noastră urmărind diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare.

România îşi va continua în 2011 politica de solidaritate şi de sprijin în relaţia cu Republica Moldova, a afirmat Traian Băsescu în discursul pe care l-a susţinut la întâlnirea de la Palatul Cotroceni. Potrivit aprecierii sale, anul 2010 a fost caracterizat de dinamizarea, extinderea şi aprofundarea legăturilor dintre România şi Republica Moldova.

"Ne vom continua politica de solidaritate şi sprijin şi în 2011. Vom insista, ca şi până acum, pe includerea Republicii Moldova în grupul ţărilor balcanice în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană. (...) Republica Moldova, prin tradiţie şi identitate, îşi are locul în familia europeană, iar oferirea unei perspective clare de integrare îi va consolida eforturile de democratizare şi va contribui la stabilizarea sa durabilă politică şi economică, devenind un partener credibil al Uniunii Europene", a punctat preşedintele.

Traian Băsescu a mai declarat că România îşi va orienta eforturile spre o cooperare pragmatică cu Federaţia Rusă, cu accent pe investiţii economice şi schimburi comerciale.

În privinţa ţărilor din Balcanii de Vest, el a subliniat că mesajul României rămâne acelaşi - că vor avea în ţara noastră un "avocat statornic" al integrării în Uniunea Europeană şi în structurile euroatlantice, în măsura în care îşi vor continua reformele.

În ceea ce priveşte cooperarea cu Ucraina, şeful statului român a afirmat că aceasta se va realiza în baza "principiului bunei vecinătăţi", cu sprijinirea eforturilor ţării vecine în parcursul său european.

În discursul său preşedintele a menţionat şi importanţa pe care autorităţile de la Bucureşti o acordă dezvoltării societăţii civile în statele zonei Mării Negre, reamintind angajamentul României în acest domeniu, prin organizarea anuală a Forumului ONG-urilor la Marea Neagră.

"România va deţine preşedinţia Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră în prima jumătate a anului 2011. Vom pune accent pe eficienţa şi relevanţa organizaţiei, pe capacitatea de implementare a proiectelor concrete, pe cooperarea economică şi pe valorificarea statutului de observator al Uniunii Europene. 2011 trebuie să fie anul revitalizării Sinergiei Mării Negre prin implicarea Serviciului European de Acţiune Externă în problematica regiunii, inclusiv în implementarea proiectelor Sinergiei", a adăugat Traian Băsescu.

Conform preşedintelui, un alt obiectiv pe care şi l-a propus România în 2011 este finalizarea negocierilor bilaterale cu SUA privind scutul antirachetă.

"Statele Unite ale Americii rămân partenerul nostru strategic şi principalul aliat în domeniul securităţii. În prezent, cooperarea pe această linie are ca prim vector proiectul scutului antirachetă, a cărui oportunitate a fost confirmată inclusiv la recentul summit NATO de la Lisabona. Dorinţa noastră este de a finaliza în acest an negocierile bilaterale", a declarat şeful statului, la întâlnirea anuală de la Palatul Cotroceni.

El a punctat faptul că în relaţia cu SUA printre obiectivele prioritare se numără şi cooperarea politică strânsă şi o relaţie economică solidă, concretizată în schimburi economice intense şi un volum sporit al investiţiilor americane în România.

Şeful statului a menţionat că România va acţiona pentru întărirea cooperării UE - SUA, în cadrul căreia un rol important este jucat de Consiliul Economic Transatlantic.

"Noul concept strategic adoptat de Alianţa Nord-Atlantică la summitul din noiembrie 2010 a confirmat corectitudinea viziunii noastre asupra securităţii, orientând Alianţa spre contracararea noilor tipuri de ameninţări: rachetele balistice, insecuritatea energetică, atacurile informaţionale. În 2011 ne vom aduce contribuţia la implementarea deciziilor adoptate la Lisabona, inclusiv la consolidarea internă a NATO în baza reformei promovate de actualul secretar general", a evidenţiat Traian Băsescu.

El a arătat că ţara noastră va continua să participe semnificativ la operaţiunile aliate şi la consolidarea acţiunii politice a NATO prin intermediul parteneriatelor, în primul rând cel cu Uniunea Europeană şi Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic.

Referindu-se la OSCE, şeful statului a declarat că România va colabora îndeaproape cu preşedinţia lituaniană a OSCE "pentru a debloca situaţia creată la summit-ul de la Astana", adăugând că soluţionarea conflictului din Transnistria constituie o prioritate politică pentru ţara noastră.

România nu poate rămâne indiferentă la performanţele economice şi tehnologice ale Chinei, Japoniei sau Indiei, a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

"În timp ce spaţiul euroatlantic încă se confruntă cu cea mai dură criză economică din ultimele decade, suntem martorii unui avânt economic fără precedent pe alte continente, în special în regiunea Asia-Pacific. China, Japonia sau India au uimit lumea prin performanţele lor economice şi tehnologice, iar România nu poate rămâne indiferentă la aceste evoluţii", a declarat şeful statului.

Potrivit acestuia, pilonii acţiunii României în Asia vor rămâne relaţiile parteneriale cu China, Japonia şi India şi parteneriatul strategic cu Republica Coreea, cu obiectivul consolidării relaţiilor politice şi amplificării cooperării economice.

"De asemenea, vom continua să participăm activ la dialogul instituţional UE - ASEAN şi să contribuim la adoptarea poziţiilor europene asupra unor dosare importante ale continentului, cum a fost cel legat de situaţia din Myanmar, programul nuclear nord-coreean sau dosarul iranian, în care susţinem fără rezerve aplicarea rezoluţiilor în materie ale Consiliului de Securitate", a adăugat Băsescu.

El a evidenţiat faptul că o evoluţie îmbucurătoare în 2010 a fost continuarea diversificării şi dezvoltării relaţiilor cu statele din Orientul Mijlociu, atât cu Israelul, cât şi cu statele arabe - parteneri tradiţionali ai României.

"Vom urma aceeaşi linie şi în 2011, concentrându-ne pe cooperarea economică, energetică şi comercială. (…) O oportunitate în acest sens va fi forumul economic România - Statele Golfului, programat pentru luna martie. Suntem preocupaţi, în cel mai înalt grad, de securitatea acestei regiuni, datorită implicaţiilor la nivel global şi prezenţei relativ numeroase a cetăţenilor români", a mai spus Traian Băsescu.

În context, el a adăugat că România va continua să sprijine eforturile de rezolvare a dosarelor sensibile ale zonei, în special Procesul de pace din Orientul Mijlociu.

În discursul său, Traian Băsescu a declarat că ţara noastră va dezvolta în continuare relaţii "reciproc avantajoase" cu ţările africane şi cu cele din America Latină.

De asemenea, preşedintele a evidenţiat faptul că lumea este afectată de o serie de probleme grave, iar cadrul cel mai potrivit pentru soluţionarea lor îl constituie Organizaţia Naţiunilor Unite. El a anunţat că România va candida pentru un loc în cadrul Consiliului Drepturilor Omului în 2011.

"În 2011, România va candida pentru un loc în cadrul Consiliului Drepturilor Omului. Va continua să susţină reforma Consiliului de Securitate, în sensul creşterii reprezentativităţii, transparenţei şi eficienţei sale, inclusiv prin alocarea unui loc adiţional de membru nepermanent grupului est-european", a declarat preşedintele Băsescu.

Şeful statului român şi-a încheiat discursul printr-un recurs la drept.

"Suntem profund ataşaţi de dreptul internaţional şi ne întemeiem toate acţiunile de politică externă pe principiile sale fundamentale, fie că vorbim de cooperarea internaţională sau de îndeplinirea cu bună credinţă a obligaţiilor asumate", a spus Traian Băsescu, făcând "un apel în sprijinul respectării obligaţiilor asumate prin diversele instrumente juridice (…) şi, în general, a normelor dreptului internaţional".

 Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…