România

Teodor Baconschi: România şi Bulgaria sunt cuplate în procesul Schengen

 Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat că România şi Bulgaria sunt cuplate în procesul de aderare la Schengen şi că ţara noastră nu ia în calcul, deocamdată, nicio o altă ipoteză.

“Peste trei zile, experţii grupului Sch-Eval (Grupul de Evaluare Schengen - n.r.) vor prezenta în Consiliu ultimul raport de evaluare pentru infrastructură şi aquis-ul Schengen în România şi Bulgaria. Aşteptăm oficial conţinutul acestui raport. În cazul în care rumorile de care vorbiţi se confirmă cu privire la Bulgaria, îmi exprim speranţa că partenerii bulgari vor reuşi într-un timp foarte scurt să-şi pună la punct infrastructura tehnică, astfel încât, la o reevaluare finală, să îndeplinească toate condiţiile. După cum ştiţi, cele două state sunt cuplate în acest proces, nu luăm, deocamdată, în calcul nicio altă ipoteză”, a afirmat şeful diplomaţiei române, întrebat dacă România ia în calcul o separare de Bulgaria, în contextul în care unele zvonuri spun că raportul pe care-l va avea ţara vecină arată că nu este pregătită din punct de vedere tehnic pentru aderare.

Ministrul Afacerilor Externe a participat marţi la conferinţa organizată cu prilejul preluării de către Republica Ungară a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, unde a punctat şi importanţa dialogului României şi Bulgariei cu preşedinţia ungară a UE.

“Cooperarea dintre România şi Bulgaria cu Ungaria pe perioada preşedinţiei semestriale este o necesitate care ţine şi de ambiţia legitimă a statelor care au intrat mai recent în UE de a nu mai fi tratate ca nou-veniţi, care, prin simplu fapt că sunt nou-veniţi, ar avea un alt statut”, a mai spus Baconschi. 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…