Actualitatea europeană

Consiliul aprobă acordul politic în legătură cu directiva privind schimbarea indirectă a destinaţiei terenurilor

Yiannis MANIATIS, Minister for Environment Energy & Climate Change of Greece; Răzvan-Eugen NICOLESCU, Minister delegate for Energy of RomaniaÎn cadrul unei reuniuni dedicate politicilor energetice care a avut loc la 13 iunie 2014, Consiliul a ajuns la un acord politic în legătură cu directiva privind schimbarea indirectă a destinaţiei terenurilor şi a dezbătut aspecte esenţiale din sfera energiei, inclusiv securitatea energetică şi preţurile la energie. 

 

Schimbarea indirectă a destinaţiei terenurilor

Proiectul de directivă privind schimbarea indirectă a destinaţiei terenurilor (ILUC) vizează reducerea la minimum a impactului schimbărilor indirecte ale destinaţiei terenurilor asupra emisiilor de gaze cu efect de seră, protejând în acelaşi timp investiţiile existente în producţia de biocombustibili.

Textul aprobat de Consiliu recunoaşte şi abordează fenomenul ILUC, iniţiază o tranziţie către biocombustibilii care prezintă riscuri reduse din perspectiva ILUC şi oferă o perspectivă de investiţii mai clară, protejând în acelaşi timp investiţiile existente.

Acordul politic va fi urmat, în scurt timp, de adoptarea oficială de către Consiliu a poziţiei sale în primă lectură.

 

Miniştrii au evaluat lucrările ulterioare reuniunii Consiliului European din martie 2014 în legătură cu 3 domenii:

  • progresele înregistrate în sensul finalizării pieţei interne a energiei
  • comunicarea recentă a Comisiei, elaborată la cererea Consiliului European din martie 2014, privind o strategie de securitate energetică europeană
  • dezbatere de orientare cu privire la aspecte ale cadrului pentru 2030 pentru politici în domeniul climei şi al energiei

Rezultatele dezbaterii vor fi prezentate preşedintelui Consiliului European pentru pregătirea reuniunii următorului Consiliu European din perioada 26-27 iunie. O decizie finală privind cadrul este preconizată pentru octombrie 2014.

 

Alte subiecte de pe ordinea de zi

Consiliul a adoptat concluzii privind preţurile şi costurile energiei, protecţia consumatorilor vulnerabili şi competitivitatea. Concluziile acoperă 3 domenii: piaţa internă a energiei, dimensiunea externă şi consumatorii.

 

În urma unei prezentări privind evoluţiile recente ale relaţiilor externe în domeniul energiei, miniştrii au desfăşurat o dezbatere de orientare privind valoarea cadrelor energetice multilaterale.

 

Alte subiecte discutate în cadrul reuniunii Consiliului:

  • aspecte energetice legate de situaţia din Ucraina
  • programul de lucru al viitoarei preşedinţii italiene.

 

Materiale video

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: Consiliul Uniunii Europene

Expoziție ”Educația și Memoria Holocaustului în România”

08.02.2017

Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană și Ambasada României în Belgia, în cooperare cu vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European Victor Boștinaru, au organizat la 8 februarie 2017, la Bruxelles, sub egida Președinției române a …

Un nou program de stagiu - Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) - Programul Junior Professionals in Delegation (JPD)

16.12.2016

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate (Înaltul Reprezentant) şi Comisia Europeană (Comisia) au decis să instituie un regim succesor al programului Junior Experts in Delegation (JED) pentru a continua să atragă specialişti…