Actualitatea europeană

Consiliul aprobă acordul politic în legătură cu directiva privind schimbarea indirectă a destinaţiei terenurilor

Yiannis MANIATIS, Minister for Environment Energy & Climate Change of Greece; Răzvan-Eugen NICOLESCU, Minister delegate for Energy of RomaniaÎn cadrul unei reuniuni dedicate politicilor energetice care a avut loc la 13 iunie 2014, Consiliul a ajuns la un acord politic în legătură cu directiva privind schimbarea indirectă a destinaţiei terenurilor şi a dezbătut aspecte esenţiale din sfera energiei, inclusiv securitatea energetică şi preţurile la energie. 

 

Schimbarea indirectă a destinaţiei terenurilor

Proiectul de directivă privind schimbarea indirectă a destinaţiei terenurilor (ILUC) vizează reducerea la minimum a impactului schimbărilor indirecte ale destinaţiei terenurilor asupra emisiilor de gaze cu efect de seră, protejând în acelaşi timp investiţiile existente în producţia de biocombustibili.

Textul aprobat de Consiliu recunoaşte şi abordează fenomenul ILUC, iniţiază o tranziţie către biocombustibilii care prezintă riscuri reduse din perspectiva ILUC şi oferă o perspectivă de investiţii mai clară, protejând în acelaşi timp investiţiile existente.

Acordul politic va fi urmat, în scurt timp, de adoptarea oficială de către Consiliu a poziţiei sale în primă lectură.

 

Miniştrii au evaluat lucrările ulterioare reuniunii Consiliului European din martie 2014 în legătură cu 3 domenii:

  • progresele înregistrate în sensul finalizării pieţei interne a energiei
  • comunicarea recentă a Comisiei, elaborată la cererea Consiliului European din martie 2014, privind o strategie de securitate energetică europeană
  • dezbatere de orientare cu privire la aspecte ale cadrului pentru 2030 pentru politici în domeniul climei şi al energiei

Rezultatele dezbaterii vor fi prezentate preşedintelui Consiliului European pentru pregătirea reuniunii următorului Consiliu European din perioada 26-27 iunie. O decizie finală privind cadrul este preconizată pentru octombrie 2014.

 

Alte subiecte de pe ordinea de zi

Consiliul a adoptat concluzii privind preţurile şi costurile energiei, protecţia consumatorilor vulnerabili şi competitivitatea. Concluziile acoperă 3 domenii: piaţa internă a energiei, dimensiunea externă şi consumatorii.

 

În urma unei prezentări privind evoluţiile recente ale relaţiilor externe în domeniul energiei, miniştrii au desfăşurat o dezbatere de orientare privind valoarea cadrelor energetice multilaterale.

 

Alte subiecte discutate în cadrul reuniunii Consiliului:

  • aspecte energetice legate de situaţia din Ucraina
  • programul de lucru al viitoarei preşedinţii italiene.

 

Materiale video

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: Consiliul Uniunii Europene

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…