Actualitatea europeană

Agricultura ecologică și posibilitățile de pescuit pentru 2015, pe agenda Consiliului

 

Reuniţi la Bruxelles în data de 14 iulie, miniştrii de resort ai statelor membre au discutat o propunere de revizuire a normelor UE privind producţia şi agricultura ecologică. De asemenea, miniştrii au discutat o comunicare prin care se pregăteşte terenul pentru noile cote de pescuit ale UE în 2015.

 

Agricultura ecologică

Miniştrii agriculturii şi pescuitului reuniţi în cadrul Consiliului au desfăşurat o dezbatere de orientare privind agricultura ecologică, pe baza propunerii Comisiei de revizuire a cadrului juridic pentru producţia şi agricultura ecologică în UE.

Unii miniştri au semnalat anumite preocupări legate de noile norme propuse pentru producţia ecologică, în special limitarea excepţiilor, care, în opinia acestor miniştri, ar putea avea un impact negativ asupra creşterii sectorului ecologic. Un alt subiect pe marginea căruia au fost exprimate preocupări au fost modificările prevăzute de propunere pentru sistemele de control. De asemenea, unii miniştri s-au declarat împotriva extinderii utilizării actelor delegate.

Propunerea privind agricultura ecologică reprezintă o prioritate pentru preşedinţia italiană, aceasta sperând ca, până la sfârşitul anului 2014, să se ajungă la o abordare generală cu privire la textul actului legislativ.

 

Posibilităţile de pescuit pentru 2015

Consiliul a susţinut şi un schimb de opinii cu privire la comunicarea Comisiei privind posibilităţile de pescuit pentru 2015. Propunerea prezintă abordarea pe care o va urma Comisia la formularea propunerilor sale pentru TAC-urile (capturile totale admisibile) şi cotele aferente anului 2015, cunoscute şi sub denumirea de „posibilităţi de pescuit”. Miniştrii au discutat necesitatea de a lua în considerare producţiile maxime durabile până în 2015, acolo unde este posibil, şi cel mai târziu până în 2020. Mai multe state membre au evidenţiat, de asemenea, necesitatea clarificării consecinţelor obligaţiei de debarcare, introduse prin reforma politicii comune în domeniul pescuitului (PCP), asupra propunerilor privind TAC pentru 2015.

 

Alte subiecte de pe ordinea de zi

 

Preşedinţia italiană a Consiliului şi-a prezentat programul de lucru pentru agricultură şi pescuit. Printre priorităţile desemnate se numără:

  • propunerea privind agricultura ecologică
  • propunerea privind schema de aprovizionare a instituţiilor de învăţământ cu fructe şi legume şi cu lapte
  • finalizarea lucrărilor cu privire la ultimele acte delegate din cadrul politicii agricole comune reformate
  • acordul privind posibilităţile de pescuit pentru 2015
  • continuarea lucrărilor cu privire la pachetul referitor la sănătatea animalelor şi a plantelor

De asemenea, Consiliul a desfăşurat o dezbatere privind viitorul sectorului produselor lactate după încheierea regimului cotelor de lapte în 2015.

 

Pe lângă cele deja menţionate, miniştrii au mai discutat o serie de subiecte, printre care:

  • numele de domenii internet (ICANN) pentru cuvinte precum .food („aliment”) şi .organic („ecologic”)
  • stadiul protocoalelor la acordurile de parteneriat în domeniul pescuitului cu Marocul şi cu Mauritania
  • controalele şi frauda în domeniul alimentar, inclusiv măsurile luate de la scandalul cărnii de cal din 2013

Consiliul a adoptat, fără dezbatere, un regulament de instituire a unui mecanism unic de rezoluţie (MUR) pentru băncile în curs de a intra în dificultate.

Consiliul adoptă normele de instituire a unui mecanism unic de rezoluție

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…