Actualitatea europeană

Consumatori: UE acţionează pentru reducerea incendiilor aprinse de la ţigări pentru a salva sute de vieţi în fiecare an

Ţigările lăsate nesupravegheate reprezintă una dintre cauzele principale ale incendiilor soldate cu decese în Europa. Dovezile arată că numărul de decese poate fi redus cu peste 40 % prin introducerea ţigărilor cu „capacitate redusă de incendiere” (CRC).

Aceasta înseamnă ţigarete care se sting automat când sunt lăsate nesupravegheate şi care, în consecinţă, sunt mai puţin susceptibile să provoace un incendiu. Această măsură de siguranţă este deja practicată în unele ţări ale lumii (SUA, Canada, Australia) şi în UE, în Finlanda, din aprilie 2010.

Începând din 17 noiembrie 2011, odată cu publicarea noilor standarde de siguranţăi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, toate ţigările vândute în Europa vor trebui să fie conforme cu aceste măsuri. Autorităţile naţionale vor avea rolul de a controla punerea în aplicare a acestei noi măsuri de siguranță împotriva incendiilor.

Comisarul UE pentru sănătate şi consumatori, John Dalli, a declarat: „Nu există ţigară sigură şi, evident, cel mai sigur este să nu fumezi deloc! Dar, dacă oamenii aleg să fumeze, noile standarde care urmează să intre pe deplin în vigoare vor obliga companiile de tutun să producă numai ţigări cu capacitate redusă de incendiere şi vor proteja, potențial, sute de cetăţeni faţă de acest pericol de incendiu.”

Protejarea cetăţenilor împotriva pericolului de incendiu

Date din statele membre care acoperă perioada din 2003 până în 2008 arată că, în UE, din cauza ţigărilor se produc peste 30 000 de incendii în fiecare an, cu peste 1 000 de decese şi peste 4 000 de vătămări. Experienţa din Finlanda, unde numărul de victime ale incendiilor declanşate de la ţigări a scăzut cu 43 %, sugerează că aproape 500 de vieţi ar putea fi salvate în UE în fiecare an.

Trebuie subliniat faptul că tutunul reprezintă cel mai important risc pentru sănătate evitabil în Europa, care se estimează că provoacă moartea a peste jumătate de milion de oameni în UE în fiecare an. Comisia îşi reafirmă angajamentul faţă de o „Europă fără fum de ţigară” şi abordează această chestiune prin intermediul campaniei sale actuale la nivelul UE Ex-fumătorii sunt de neoprit (a se vedea IP/11/710 şi MEMO/11/405).

Noile standarde de siguranţă: cum funcţionează

Schimbarea solicitată în conformitate cu noile standarde se referă la reducerea capacităţii de incendiere, care reprezintă capacitatea unei ţigări lăsate nesupravegheate de a declanşa un incendiu. Fabricanţii de hârtie pentru ţigări şi-au schimbat producţia de hârtie în sensul introducerii a două inele din hârtie mai groasă în două puncte de-a lungul ţigării. Dacă ţigara este lăsată nesupravegheată, tutunul care arde ajunge la unul dintre aceste inele şi ar trebui atunci să se stingă pentru că inelul restrânge alimentarea cu aer/oxigen. O ţigară CRC reduce timpul de ardere, micţorând astfel şansa de a aprinde mobila, lenjeria de pat sau alte materiale.

Context

Noile standarde au fost întocmite în conformitate cu Directiva privind siguranţa generală a produselorii, care obligă producătorii să introducă pe piaţă doar produse sigure.

În 2008, Comisia Europeană a definit cerinţele de siguranțăiii, după discuţii cu statele membre, industriile hârtiei şi tutunului şi ONG-urile, şi apoi a invitat Comitetul European pentru Standardizare (CEN) să dezvolte standardele relevante pe care autorităţile naţionale le vor utiliza pentru a evalua respectarea normelor de siguranţă împotriva incendiilor.

Pentru informaţii suplimentare

http://ec.europa.eu/consumers/safety/prod_legis/index_en.htm

http://ec.europa.eu/consumers/safety/news/index_en.htm

http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm

 

Sursa COM

 

 

i :

EN 16156: 2010 „Țigări – Evaluarea capacității de incendiere – Cerință de siguranță”; și EN ISO 12863: 2010 „Metoda standard de testare pentru evaluarea capacității de incendiere a țigărilor”

ii :

JO L 11, 15.1.2002, p. 4.

iii :

Decizia 2008/264/CE a Comisiei. JO L 83, 26.3.2008, p. 35.

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…