Actualitatea europeană

UE la G20: „angajament de punere în aplicare în mod accelerat a deciziilor zonei euro”

"La nivelul Uniunii şi al zonei euro, ne angajăm să punem în aplicare în mod accelerat deciziile reuniunii la nivel înalt a statelor din zona euro desfăşurate la sfârşitul lunii octombrie, decizii care au fost bine primite de către liderii G20", a afirmat preşedintele Consiliului European, dl Herman Van Rompuy, după reuniunea la nivel înalt a G20 desfăşurată la Cannes, Franța, în perioada 3-4 noiembrie. 

Liderii principalelor douăzeci de economii dezvoltate şi emergente au salutat "hotărârea zonei euro de a face uz de toate resursele sale şi de întreaga sa capacitate instituţională pentru a reinstaura încrederea şi stabilitatea financiară şi pentru a asigura funcţionarea corespunzătoare a pieţelor monetare şi financiare". Aceştia au solicitat o punere în aplicare rapidă a planului adoptat cu ocazia reuniunii la nivel înalt a statelor din zona euro de la 26 octombrie.

Preşedintele Van Rompuy a arătat că miniştrii de finanţe ai zonei euro se ocupă de punerea în aplicare operaţională a mecanismelor menite să maximizeze capacităţile Fondului european de stabilitate financiară (FESF).

"G20 este gata, de asemenea, să acorde resurse suplimentare pentru FMI şi să le pună la dispoziţie rapid în caz de necesitate", a adăugat acesta. Miniştrii de finanţe ai G20 trebuie să definească opţiuni concrete până la viitoarea lor reuniune, care va avea loc în februarie 2012.

Preşedintele Van Rompuy a reprezentat Uniunea Europeană, membră cu drepturi depline a G20, alături de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Informații suplimentare:

Declaraţia finală a reuniunii la nivel înalt de la Cannes

Declaraţia preşedintelui Van Rompuy după reuniunea la nivel înalt (pdf)

UE la G20 (pagina web a Consiliului European)

UE la G20 (pagina web a Comisiei)

Site-ul internet al Preşedinţiei franceze a G20

Răspunsul european la criza datoriilor

 

Sursa Consiliul European, © Uniunea Europeană, 2011

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…