Actualitatea europeană

Eurogrup: două opţiuni pentru a mobiliza Fondul european de stabilitate financiară (FESF)

În cadrul reuniunii din 7 noiembrie, miniştrii de finanţe din zona euro au înregistrat progrese în ceea ce priveşte acţiunile ulterioare deciziilor luate în cadrul reuniunii la nivel înalt a zonei euro de la 26 octombrie, inclusiv în ceea ce priveşte activităţile de maximizare a capacităţii Fondului european de stabilitate financiară.

<--break->

Mobilizarea FESF

Reuniunea la nivel înalt a zonei euro a convenit asupra maximizării capacităţii Fondului european de stabilitate financiară (FESF) fără a majora angajamentele de garantare ale statelor membre din zona euro care susțin FESF.  Acest lucru urmează să fie realizat cu ajutorul a două abordări: „abordarea protecţiei parţiale faţă de risc” şi „abordarea coinvestițiilor”. Cele două opţiuni au menirea de a sprijini accesul în continuare la piaţă al statelor membre din zona euro care se confruntă cu dificultăţi financiare şi de a salvgarda stabilitatea financiară a zonei euro în ansamblu.

„Vom consulta acum participanţii la piaţă pentru a identifica măsurile cele mai eficiente. Intenţionăm să finalizăm activităţile privind detaliile operaţionale ale celor două opţiuni până la sfârţitul lunii noiembrie, sub formă de orientări care vor fi aprobate de Eurogrup, astfel încât punerea lor în aplicare să poată avea loc în luna decembrie” a explicat Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului.

„În principiu, cele două opţiuni nu se exclud reciproc”, a spus Klaus Regling, directorul FESF. „Cele două opţiuni ar putea fi urmate în paralel şi vom hotărî la finalul procesului de consultare dacă vom folosi doar opţiunea unu sau doar opţiunea doi, sau ambele opţiuni în acelaşi timp.”

Grecia:  se așteaptă confirmarea

Dl Juncker a declarat: „Am salutat intenţia Greciei de a forma un guvern de uniune naţională şi angajamentul ferm exprimat de Viceprim-ministrul Evangelos Venizelos faţă de punerea în aplicare a programului actual, precum şi disponibilitatea de a solicita un al doilea program, care să includă o componentă cu implicarea sectorului privat.”

Potrivit lui Jean-Claude Juncker, decizia pozitivă în legătură cu plata celei de a şasea tranţe ar urma să fie confirmată. Pentru a putea sprijini această decizie, Eurogrupul aşteaptă confirmarea în scris din partea noilor autorităţi din Grecia şi din partea liderilor principalelor partide politice, conform căreia se angajează să respecte pachetul de politici adoptat la 26 octombrie. Se așteaptă ca Troika (formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional) să revină rapid la Atena pentru a finaliza discuţiile cu noile autorităţi din Grecia. 

Situaţia din Italia

Comisarul Olli Rehn a declarat că este de o importanţă capitală ca Italia să pună în aplicare politicile fiscale prezentate în scrisoarea adresată de Prim-ministrul Berlusconi reuniunii la nivel înalt a zonei euro din 26 octombrie  şi să accelereze reformele structurale pentru a impulsiona creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

„Suntem partenerii Italiei în acest exerciţiu şi conlucrăm pentru a susţine eforturile Italiei în vederea asigurării stabilităţii fiscale, creşterii durabile şi creării de locuri de muncă” a declarat acesta. „Vom iniţia în curând o misiune tehnică la Roma, care va avea sarcina de a intensifica supravegherea în conformitate cu deciziile luate la reuniunea la nivel înalt a zonei euro din octombrie.”

Mai multe informaţii:
Înregistrări video ale conferinţei de presă a Eurogrupului
Site-ul internet al Eurogrupului
Răspunsul dat de Europa la criza datoriei

Sursa CONS, © European Union, 2011

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…