Actualitatea europeană

Cotele de pescuit în Marea Baltică convenite pentru 2012

Statele membre ale UE au convenit cu privire la cantităţile maxime de peşte (capturile totale admisibile) şi la alocările pentru statele membre (cotele) din anumite stocuri de peşte care pot fi pescuite în Marea Baltică în 2012. De asemenea, acestea au definit limitele efortului de pescuit pentru stocurile de cod din Marea Baltică.

 

„Acesta este un aspect foarte emoțional, ca întotdeauna”, a declarat Marek Sawicki, ministrul pentru dezvoltare rurală din Polonia, care a prezidat reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit desfăţurat la Luxemburg la 21 octombrie. Abordarea acestuia trebuie să fie foarte echilibrată deoarece, pe de o parte, trebuie să protejăm stocurile din Marea Baltică şi, pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că interesele statelor membre sunt luate în considerare. A fost un compromis foarte dificil de realizat.”, a declarat domnul Sawicki.

În conformitate cu acordul încheiat, în 2012, capturile totale admisibile (TAC) pentru codul din zona vestică şi cel din zona estică a Mării Baltice vor fi majorate cu 15% şi, respectiv, 13%, deoarece planul de gestionare pe termen lung pentru această specie (pus în aplicare din 2008) a contribuit la readucerea stocurilor de pește la niveluri durabile şi la refacerea acestora.

TAC pentru hering vor fi majorate cu 2% pentru Golful Botnic. Cu toate acestea, conform datelor ştiinţifice disponibile, stocurile în partea rămasă din zona de est a Mării Baltice şi în Golful Riga nu s-au refăcut încă suficient. Prin urmare, TAC pentru aceste zone vor fi reduse (în comparaţie cu cotele de anul trecut) cu 27% şi, respectiv, 16%.

Conform datelor ştiinţifice, situaţia privind stocul de somon din Marea Baltică în această regiune necesită o acţiune imediată, iar statele membre au convenit ca TAC în bazinul principal să fie reduse cu 51% în comparaţie cu cotele de anul trecut şi să rămână acelaşi ca anul trecut în ceea ce priveşte stocul din Golful Finlandei. Unele state membre au considerat că reducerea propusă iniţial a fost excesivă şi nu au luat în considerare pescuitul în apele interioare.

TAC pentru şprot vor fi reduse cu 22%, la 225 237 tone.

Statele membre nu au fost de acord cu reducerea propusă cu titlu preventiv a TAC pentru stocul de cambulă de Baltica cu 25%, pe motiv că nu există suficiente date ştiinţifice pentru a identifica nivelul de captură adecvat. În schimb, s-a convenit asupra reducerii TAC cu 5% până când vor fi disponibile date ştiinţifice mai exacte, în scopul evitării impactului negativ asupra intereselor pescarilor.

Aceste zone de pescuit ar trebui să fie deschide la 1 ianuarie 2012.

 

Informații suplimentare:
Comunicat de presa (pdf)
Difuzarea conferinţei de presă pe internet

 

Sursa CONS, © Fotolia

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…