Actualitatea europeană

Cotele de pescuit în Marea Baltică convenite pentru 2012

Statele membre ale UE au convenit cu privire la cantităţile maxime de peşte (capturile totale admisibile) şi la alocările pentru statele membre (cotele) din anumite stocuri de peşte care pot fi pescuite în Marea Baltică în 2012. De asemenea, acestea au definit limitele efortului de pescuit pentru stocurile de cod din Marea Baltică.

 

„Acesta este un aspect foarte emoțional, ca întotdeauna”, a declarat Marek Sawicki, ministrul pentru dezvoltare rurală din Polonia, care a prezidat reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit desfăţurat la Luxemburg la 21 octombrie. Abordarea acestuia trebuie să fie foarte echilibrată deoarece, pe de o parte, trebuie să protejăm stocurile din Marea Baltică şi, pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că interesele statelor membre sunt luate în considerare. A fost un compromis foarte dificil de realizat.”, a declarat domnul Sawicki.

În conformitate cu acordul încheiat, în 2012, capturile totale admisibile (TAC) pentru codul din zona vestică şi cel din zona estică a Mării Baltice vor fi majorate cu 15% şi, respectiv, 13%, deoarece planul de gestionare pe termen lung pentru această specie (pus în aplicare din 2008) a contribuit la readucerea stocurilor de pește la niveluri durabile şi la refacerea acestora.

TAC pentru hering vor fi majorate cu 2% pentru Golful Botnic. Cu toate acestea, conform datelor ştiinţifice disponibile, stocurile în partea rămasă din zona de est a Mării Baltice şi în Golful Riga nu s-au refăcut încă suficient. Prin urmare, TAC pentru aceste zone vor fi reduse (în comparaţie cu cotele de anul trecut) cu 27% şi, respectiv, 16%.

Conform datelor ştiinţifice, situaţia privind stocul de somon din Marea Baltică în această regiune necesită o acţiune imediată, iar statele membre au convenit ca TAC în bazinul principal să fie reduse cu 51% în comparaţie cu cotele de anul trecut şi să rămână acelaşi ca anul trecut în ceea ce priveşte stocul din Golful Finlandei. Unele state membre au considerat că reducerea propusă iniţial a fost excesivă şi nu au luat în considerare pescuitul în apele interioare.

TAC pentru şprot vor fi reduse cu 22%, la 225 237 tone.

Statele membre nu au fost de acord cu reducerea propusă cu titlu preventiv a TAC pentru stocul de cambulă de Baltica cu 25%, pe motiv că nu există suficiente date ştiinţifice pentru a identifica nivelul de captură adecvat. În schimb, s-a convenit asupra reducerii TAC cu 5% până când vor fi disponibile date ştiinţifice mai exacte, în scopul evitării impactului negativ asupra intereselor pescarilor.

Aceste zone de pescuit ar trebui să fie deschide la 1 ianuarie 2012.

 

Informații suplimentare:
Comunicat de presa (pdf)
Difuzarea conferinţei de presă pe internet

 

Sursa CONS, © Fotolia

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…