Actualitatea europeană

Comisia face primul pas pentru a se asigura că sistemul de apel de urgență care poate salva vieți în caz de accidente rutiere va deveni funcțional până în 2015

Comisia Europeană a adoptat astăzi prima măsură vizând să garanteze că, până în 2015, automobilul dumneavoastră poate apela serviciile de urgență în locul dumneavoastră în cazul în care sunteţi victima unui accident grav.

Comisia doreşte ca sistemul de salvare eCall să fie instalat în toate noile autoturisme şi vehicule uşoare începând din 2015. În caz de accident grav, acest sistem formează automat numărul european unic de urgenţă 112 şi comunică serviciilor de urgenţă locul în care se află vehiculul. O recomandare a Comisiei adoptată la 8 septembrie solicită statelor membre să se asigure că operatorii reţelelor de telefonie mobilă îşi modernizează infrastructura astfel încât apelurile eCall să fie transmise în mod eficient serviciilor de urgenţă.

Pentru a salva vieţi sau pentru a reduce gravitatea rănilor, fiecare minut contează atunci când serviciile de urgenţă sunt chemate la locul unui accident rutier. Victimele accidentelor nu au însă întotdeauna reflexul sau capacitatea fizică de a suna imediat la serviciile de urgenţă. Dispozitivele eCall rezolvă această problemă alertând imediat serviciile respective, chiar dacă şoferul sau pasagerul este inconştient sau nu poate telefona din alt motiv. Potrivit estimărilor, această tehnologie grăbeşte sosirea echipelor de salvare cu aproximativ 40% din timp în zonele urbane şi cu 50% în zonele rurale. Utilizat la scară largă, serviciul eCall va contribui în fiecare an la salvarea a sute de vieţi omeneşti în Europa şi la reducerea gravităţii rănilor şi a traumatismelor în zeci de mii de cazuri.

Neelie Kroes, vicepreşedinta Comisiei Europene responsabilă cu Agenda digitală, a declarat: „Alături de colegii mei însărcinaţi cu transporturile şi cu industria, vice‑preşedinții Siim Kallas şi Antonio Tajani, mă bucur că am făcut primul pas pentru a ne asigura că milioane de cetăţeni vor beneficia de sistemul eCall, un sistem care poate reduce simţitor timpul necesar serviciilor de urgenţă pentru a ajunge la locul accidentelor rutiere. Sistemul eCall va salva sute de vieţi şi va reduce durerea şi suferinţa victimelor accidentelor rutiere. "

Obiectivul Comisiei este ca, până în 2015, serviciul eCall să fie instalat şi pe deplin funcţional în toată Uniunea Europeană (dar şi în Croaţia, Islanda, Norvegia şi Elveţia).

Recomandarea îndeamnă toate statele membre să se asigure că operatorii de telefonie mobilă tratează apelurile transmise de dispozitivele eCall așa cum tratează şi celelalte apeluri la 112 – adică acordându-le prioritate şi netaxându-le. De asemenea, recomandarea le solicită statelor membre să se asigure că operatorii de telefonie mobilă instituie sisteme de identificare a apelurilor eCall, astfel încât acestea să poată fi direcţionate către un centru de preluare a apelurilor de urgenţă echipat corespunzător.

Recomandarea va fi urmată de adoptarea de către Comisie a specificaţiilor privind modernizarea centrelor de preluare a apelurilor de urgenţă (în temeiul Directivei 2010/40/CE privind sistemele de transport inteligente) şi a unei propuneri de regulament în care să se stipuleze că, pentru a obţine aprobarea de tip la nivelul UE, toate noile modele de automobile şi de vehicule uşoare trebuie să fie echipate, începând din 2015, cu dispozitive eCall care îndeplinesc specificaţiile tehnice prevăzute.

Context

Sistemul eCall se declanşează automat de îndată ce senzorii din interiorul vehiculului detectează un accident grav. Odată declanşat, sistemul formează numărul european de urgenţă 112, stabileşte o legătură telefonică cu centrul corespunzător de preluare a apelurilor de urgenţă şi transmite serviciilor de salvare detalii despre accident, inclusiv ora la care a avut loc, poziţia exactă a vehiculului accidentat şi direcţia deplasării (informaţie esenţială în cazul în care accidentul s-a produs pe autostradă sau într-un tunel). Un apel eCall poate fi declanşat şi manual, prin simpla apăsare a unui buton din interiorul maşinii, de exemplu de către un martor la un accident grav.

Se estimează că instalarea sistemului eCall în fiecare automobil nou costă mai puţin de 100 de euro. Pentru a nu suscita preocupări legate de protecția vieții private, sistemul eCall nu permite urmărirea vehiculelor, deoarece rămâne inactiv şi nu transmite semnale până în momentul în care este activat de producerea un accident.

În prezent, dintre toate automobilele din UE, numai 0,7 % sunt echipate cu sisteme automate de apel de urgenţă, creşterile înregistrate fiind nesemnificative. Aceste sisteme brevetate nu permit interoperabilitatea sau continuitatea la nivelul întregii UE.

Comisia a decis să ia măsuri legislative în vederea implementării sistemului eCall, deoarece introducerea sa pe bază de voluntariat s-a dovedit a fi insuficientă. Iniţial, Comisia a lansat un apel pentru adoptarea benevolă a sistemului eCall în întreaga Europă până în 2009 (IP/09/1245), însă acest lucru s-a realizat într-un ritm foarte lent.

Prezentarea sistemului eCall, făcută de vicepreşedintele Kroes în cadrul Comisiei pentru transport a Parlamentului European: a se vedea SPEECH/11/557

Recomandarea Comisiei: http://www.ec.europa.eu/ecall

Pentru mai multe informaţii despre sistemul eCall:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/esafety/ecall/index_en.htm

Pentru mai multe informaţii referitoare la Directiva privind sistemele de transport inteligente şi planul de acţiune în domeniul STI:

http://ec.europa.eu/transport/its/road/action_plan/action_plan_en.htm

Pentru mai multe informaţii privind siguranţa rutieră:

http://ec.europa.eu/transport/road_safety/index_ro.htm

Site-ul web dedicat Agendei digitale:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Site-ul web al comisarului Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

 

 

Sursa COM 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…