Actualitatea europeană

Cale liberă pentru aderarea Croaţiei la UE

„Acest Consiliu European va intra în istorie ca reuniunea care a deschis calea aderării Croaţiei la Uniunea Europeană.Este un moment important pentru Croaţia şi pentru Balcanii de Vest în general”, a afirmat preşedintele Herman van Rompuy după reuniunea Consiliului European din 24 iunie.Negocierile cu Croaţia referitoare la viitorul său statut de al 28-lea stat membru al UE ar trebui finalizate până la sfârşitul lui iunie 2011.


Liderii europeni au confirmat faptul că negocierile cu Croaţia privind aderarea acesteia la UE au ajuns în etapele lor finale: Comisia a publicat o evaluare pozitivă, iar Consiliul examinează capitolele de negociere rămase neîncheiate. Aceştia i-au solicitat Consiliului UE „să ia toate deciziile necesare” astfel încât negocierile de aderare cu Croaţia să poată fi finalizate până la sfârşitul lui iunie 2011.

Consiliul European a confirmat că se aşteaptă ca Croaţia să continue reforma sistemului său judiciar şi îmbunătăţirea situației în ceea ce priveşte drepturile fundamentale. Îndeplinirea acestor condiții va ajuta Croaţia „să îşi asume pe deplin obligaţiile care îi revin în calitate de stat membru începând cu data aderării”. UE va continua să monitorizeze aceste eforturi până la aderare.

Se preconizează că Tratatul de aderare cu Croaţia va fi semnat înainte de sfârşitul anului.

„Această viitoare aderare a Croaţiei dă un nou impuls vocaţiei europene a ţărilor din Balcanii de Vest”, a afirmat preşedintele Van Rompuy.

Informaţii suplimentare:
Difuzarea conferinţei de presă pe internet
Comunicat de presă

 

 

Sursa CONS © European Union

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…