Actualitatea europeană

Cale liberă pentru aderarea Croaţiei la UE

„Acest Consiliu European va intra în istorie ca reuniunea care a deschis calea aderării Croaţiei la Uniunea Europeană.Este un moment important pentru Croaţia şi pentru Balcanii de Vest în general”, a afirmat preşedintele Herman van Rompuy după reuniunea Consiliului European din 24 iunie.Negocierile cu Croaţia referitoare la viitorul său statut de al 28-lea stat membru al UE ar trebui finalizate până la sfârşitul lui iunie 2011.


Liderii europeni au confirmat faptul că negocierile cu Croaţia privind aderarea acesteia la UE au ajuns în etapele lor finale: Comisia a publicat o evaluare pozitivă, iar Consiliul examinează capitolele de negociere rămase neîncheiate. Aceştia i-au solicitat Consiliului UE „să ia toate deciziile necesare” astfel încât negocierile de aderare cu Croaţia să poată fi finalizate până la sfârşitul lui iunie 2011.

Consiliul European a confirmat că se aşteaptă ca Croaţia să continue reforma sistemului său judiciar şi îmbunătăţirea situației în ceea ce priveşte drepturile fundamentale. Îndeplinirea acestor condiții va ajuta Croaţia „să îşi asume pe deplin obligaţiile care îi revin în calitate de stat membru începând cu data aderării”. UE va continua să monitorizeze aceste eforturi până la aderare.

Se preconizează că Tratatul de aderare cu Croaţia va fi semnat înainte de sfârşitul anului.

„Această viitoare aderare a Croaţiei dă un nou impuls vocaţiei europene a ţărilor din Balcanii de Vest”, a afirmat preşedintele Van Rompuy.

Informaţii suplimentare:
Difuzarea conferinţei de presă pe internet
Comunicat de presă

 

 

Sursa CONS © European Union

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…